banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

AK Parti'ye Karşı İtifak yapacaklar


2015 genel seçimlerinde en iyi neticeyi almak isteyen partilerde hummalı bir çalışma var. Ankara kulisleri çok hareketli. BBP'nin ittifak çağrılarına MHP şu an için kapıları kapamış durumda. Peki MHP'nin son yanıtı ne olacak?

Fehmi Koru, "Sürpriz... Sürpriz... Sürpriz..." başlıklı bugünkü yazısında MHP'nin son anda ittifaka açık kapı bırakabileceğini düşünüyor. Yazara göre MHP, partiye yakın olanlara göre, seçimde sandık sürprizi gerçekleştirebilir. İşte yazarın ilginç MHP ve ittifak değerlendirmesi:

İTTİFAK MHP'YE SEVİMSİZ GELEBİLECEK BİR SÖZCÜK DEĞİL

"MHP, partiye yakın olanlara göre, seçimde sandık sürprizi gerçekleştirebilecek... Her yeni olay MHP'nin işine yarıyor. Çeşitli sebeplerle iktidar partisinden, eski yüzlerin tasfiyesi yüzünden CHP'den kaçabilecek, HDP'ye gitmesi imkânsız seçmenlerin adresi olarak görüyor MHP kendisini...
O sebeple de "Baraja takılacak yakın partilerle ittifak yap; BBP'yi, SP'yi yanına al" çağrılarına kulak tıkıyor MHP...
Bunda, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin elinde bulunan parti tabanının "ittifak" istemediğine işaret sayılan kamuoyu yoklamasının da etkisi var.
"İttifak" MHP'ye sevimsiz gelebilecek bir sözcük değil... Oy oranının barajın yarısına bile yaklaşmadığı günlerde (1991), Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisiyle girilen "ittifak"tan en fazla yararlanan partiydi çünkü... Sonrasındaki bütün seçimlerde MHP, -çok özel şartlarda yapılan 2002 seçimi hariç- Meclis'e hep güçlü bir grupla girebildi.

1991 İTTİFAKI

"Şu sıralarda MHP'ye "ittifak" baskısı yapanlar, eski deneyimi yakından yaşamış olanlar...
1991'de de, sonunda başarıya ulaşan "ittifak" arayışına en fazla karşı çıkan parti, yine MHP'ydi; rahmetli Alparslan Türkeş uzun süre direndi ve seçim listelerinin YSK'ya tesliminden saatler önce "Evet" diyebildi. CHP nasıl önseçimde kazananlara belli sıralara "kontenjan" adayları serpiştirecekse, RP de, kendi listesinde önceden belirlenmiş yerlere, MHP ve IDP'li adayları yerleştirmişti 1991'de... Listelerde gerçekleşen "ittifak" RP'ye 40, MHP'ye 20, IDP'ye 3 milletvekili olarak döndü.

SON DAKİKADA İTTİFAK SÜRPRİZİ YAPABİLİR

Eldeki ankette MHP'li seçmenin ittifak istemediği görülüyor, ama bir şey daha fark ediliyor: "BBP ve SP ile ittifak yaparsa MHP'ye oy verir misiniz!" sorusuna MHP'li seçmenin neredeyse bütünü "Evet" dediği gibi, formül MHP'ye küçümsenmeyecek yeni oylar da getiriyor.
Sandıkta "sürpriz" yapması beklenen MHP, 1991 'de olduğu gibi, son dakikada YSK'ya sunduğu listelerde de "ittifak sürprizi" yapabilir.
Ankara'da bu sürprize şans tanıyanlar hâlâ var.
Galiba şimdiden söylenebilecek olan şu: 7 Haziran 2015 genel seçimi, Türkiye'de siyasetin yüzlerinin büyük çapta değişeceği bir seçim olacak..."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.