banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Sanlıurfa Haberleri

22 çocuğu var, yine de çocuk istiyor

Adana’da, tarla sahiplerine Şanlıurfa’dan işçi temin ederek geçimini sağlamaya çalışan 53 yaşında, 2si evli toplam 24 çocuk babası elci Süleyman Akbırak, okul çağındaki 11 çocuğunun masrafları için yardım bekliyor. Elci Süleyman, yaşadığı sıkıntılara rağmen çocuk sayısını artırmaktan vazgeçmiyor.

Elci Süleyman Akbırak, Türkiye’nin tarım merkezlerinden Çukurova’da, tarımsal faaliyetlerin en yoğun yapıldığı Karataş yolunda, merkez Yüreğir ilçesine bağlı Helvacı köyünde yaşıyor. Süleyman Akbırak, bir toprak sahibi tarafından tahsis edilen, duvarları taştan, çatısı çinkodan yapılmış, derme çatma iki odada eşleri ve çocuklarıyla birlikte yaşamını sürdürüyor.

Evli 2 çocuğundan 5 torunu bulunan, biri resmi nikahlı 4 kadından olan 22 çocuğuyla ilkel koşullarda yaşayan Süleyman Akbırak ve ailesinin yemek yapabilecekleri mutfakları bile yok.

Yemeklerini dört taş üzerine koydukları tencerede, çevreden topladıkları çalıları ve odun parçalarını yakarak pişiren aile fertleri, iki odalı evin ortasına, pamuk haralları ve naylon parçalarıyla etrafını çevirdikleri tuvalette ihtiyaçlarını gideriyor, aynı koşullarda yapılmış banyoda soğuk kış günlerinde adeta titreyerek banyo yapabiliyorlar.

Süleyman Akbırak, tek geçim kaynağının elcilik olduğunu ancak, makineleşmeyle birlikte bu mesleğin de artık karın doyurmadığını söyledi.

Uzun yıllar önce Çukurova’ya her yıl pamuk toplama sezonunda 500-600 işçi getirdiğini anlatan Akbırak, makineleşme sonucu bu sayının bugün 70’lere kadar düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

İşçi sayısı düşünce bizim gelirimiz de azalıyor. İşçi günlük 15 kazanıyorsa, bunun 2 lirası elci payı oluyor. Eskiden kazandığım para fazlasıyla yetiyordu ancak, şimdi yetmiyor. Yine eskiden her gün iş vardı, şimdi bir gün çalışıyorsak, 10 gün yatıyoruz. Toprak ağaları işçinin parasını da hasat sonrasına bırakıyor. Bütün bir sezon çalışıp ağanın malını satıp parayı bize ödemesini bekliyoruz. İşçinin memleketten toplanması, taşınması biz elcilere ait. Bunların hepsi maliyet oluşturduğundan aldığım elcilik payı daha da düşüyor.

Elci Süleyman Akbırak, tahsilinin olmadığını, yapabilecek başka bir işinin de bulunmadığını belirterek, 50 yaşından sonra yeni bir meslek de öğrenemem. Bu yüzden en azından çocuklarım cahil kalmasın, tarım işçiliğine bel bağlamasınlar diye okusunlar istiyorum. Şu anda 11 çocuğum okul çağında ancak, masraflarını karşılayamıyorum dedi.

Devletin verdiği yeşil kart sayesinde sağlık hizmetinde sıkıntı yaşamadıklarını, okul kitaplarını da devletin karşıladığını belirten Elci Süleyman Akbırak, 24 çocuk sahibiyim. Ancak halen çocuk sayısını artırmak istiyorum. İmam nikahlı iki eşimden yaşadığım sorunlar nedeniyle ayrıldım. Ancak çok çocuk hedefimden vazgeçmedim. Çocukları seviyorum. Fakat pantolondan, çoraba, paltoya ve kırtasiyeye kadar çok çeşitli masrafları var. Çocukların ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Bunun için yardım bekliyorum diye konuştu.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.