banner2

İki çeşit din vardır: İlahi din, beşeri din. İlahi din tevhid ilkesine bağlıdır, kollayıcısı Allah’tır. İlahi dinin kitabi Kur’an dır, Kur’an’ın tebliğcisi, müfessiri Peygamberdir. İlahi dinin ikinci kaynağı sünnettir. İlahi dinin üçüncü kaynağı gerçek ulema taifesidir. O ulema ki Kur’an ve sünnetin yorumcuları, hüküm çıkarıcılarıdır. Ayriyeten fıkıh var ki, İslam hukukunun öznesidir. Fakihler muhaddisler, müfessirler onun için hüccet hükmündedir. Bildiklerimiz bu mümtaz şahsiyetler sayesindedir. Gerçek ulemanın ilim mirası Müslümanlara bırakılmış, emanet edilmiştir. Çünkü gerçek âlimler Peygamberlerin dava varisleridir. Mirasyedi Müslümanlar ise bu mirasa fazla bedel ödemeden konanlardır. Asrımızda müctehid yoktur. Ümmetin arasına çok ihtilaflar girmiştir. İhtilaflarda çözüm mercii ulemalar iken, naehil insanların dini konularda ahkâm kesilmeleri, kerih tarik olsa gerek. Âlimler siyasetçilere yön verir münkerde fren olurlarsa gerçek dinin ilkesidir. Âlimler beşeri siyasetin alkışlayıcıları, siyasetin ağına düşerlerse toplum için en büyük tehlikedir. Gündemleri pek takip edemedim. Eleştirilerde dinin güncelleşmesinden bahsediliyor. Kasıt nedir? Bilemiyorum.

Din güncellenmeli deniliyorsa yanlıştır. Zamana göre, değişen şartlara göre yorumlar yapılabilir ki, o da gerçek ulemanın görevidir. Dini camilere hapsetmek, ulemaları sindirmek, susturmak dine en büyük kötülüktür. Kısacası

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.