Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar başlıklı raporunu yayınladı.
Rapora göre, 2012-2013 yılları arasında 48 bin 374 çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi.
Çocukların 32 bin 849'unun sigara, 4 bin 439'unun esrar, 213'ünün bonzai, 171'inin hap ve 118'inin de eroin kullandığı tespit edildi.
Araştırmada, Türkiye'de bonzai kullanım yaşının 11'in altına düştüğü ortaya çıktı.
Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde bonzai kullanan çocukların 165'inin yaşı 15-17 aralığında, 42'sinin yaşı 12-14 aralığında, 6'sının yaşı ise 11'in altında.
KALP KRİZİNE NEDEN OLUYOR
Bonzai, içildikten sonra iki üç saat içinde etkisini gösteriyor. Nane, kekik kokusu veren madde, ilk olarak denge kaybı, konuşma ve bilinç kaybına yol açıyor. Genç yaşta kalp krizlerini tetikleyen bonzai kullanımı sonrası, kalp ritmi bozukluğu, kan basıncının artması ve böbrek yetmezliği gibi semptomlar görülüyor.
Kalp atışlarını hızlandırması nedeniyle kullanıcılarına ölüm korkusu yaşatan bonzai nedeniyle, intihar vakaları da yaşanabiliyor. Bonzai kullanıcılarında ağız kuruluğu, çok sıvı tüketimi, aşırı şekerli madde tüketimi, kilo kaybı, paranoya, halüsinasyon, endişe, kaygı çok fazla görülen belirtiler arasında.
Sonuçları oldukça ağır olabilen bonzai bağımlılığın tedavi süreci de bir o kadar zorlu.
Haber7