Siverekli İbrahim Refet Divanı
Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şehir Kitaplığı Dizisi kapsamında Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem BEKTAŞ tarafından hazırlanan kaynak niteliğinde SİVEREKLİ İBRAHİM REFET DİVANI adlı kitap çıkardı.

SİVEREKLİ İBRAHİM REFET DİVANI
Anadolunun muhtelif yerlerinde divân şiiri geleneğini sürdüren şairler yetişmiş; yetişen bu şairlerin sayesinde divân şiiri geleneği, günümüze kadar gelebilmiştir. İşte XIX. yüzyılın son çeyreği ile XX. yüzyılın ilk yarısında, Anadolunun küçük bir diyarı olan Siverekte bu geleneği yaşatan şairlerden biri de İbrahim Refet Efendidir. İbrahim Refet, klâsik şiirin yoğun yaşandığı Urfanın Siverek kazasında doğmuş, öğrenimini tamamlamış ve şiir faaliyetlerine burada başlamış bir şairdir. Hayatı hakkında bilinenler çok azdır. Yazılı ve sözlü bilgilerden yararlanılarak şairin hayatı, ilk defa bu kitapta yazılmış ve Mevlidiyle birlikte yayımlanmıştır.Hayatının önemli evreleri ve eserlerinden önemli görülen örnekler verilmek suretiyle Urfa ve edebiyat dünyası için önem arz eden bu kişilik hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. 352 sayfa 17x24 cm ebadında akademik boyutta yayınlanan kitap, edebiyat dünyasında önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte kaynak kitap olarak hazırlanmıştır. Doç. Dr. Ekrem BEKTAŞın yazdığı kitabın önsözünde Divân şiiri tarihinin, Osmanlının siyasî tarihiyle paralellik arzettiği bilinen bir gerçektir. Osman Horatanın Klâsik Sonrası Dönem olarak adlandırdığı XIX. yüzyıl divan şiiri artık miadını doldurmuş ve yerini yavaş yavaş batıdan gelen türlere bırakmıştır. Klâsik şiiri devam ettiren şairler, yeni türlerde eser veren şairler karşısında bir varlık gösterememiş, sadece şekil olarak divân şiirine bağlı kalarak şiir yazmışlardır.
Anadolunun muhtelif yerlerinde divân şiiri geleneğini sürdüren şairler yetişmiş; yetişen bu şairlerin sayesinde divân şiiri geleneği, günümüze kadar gelebilmiştir. İşte XIX. yüzyılın son çeyreği ile XX. yüzyılın ilk yarısında, şiir merkezi olarak bilinen başkentlerden (İstanbul, Edirne, Bursa) epey uzakta, Anadolunun küçük bir diyarı olan Siverekte bu geleneği yaşatan şairlerden biri de İbrahim Refet Efendidir. İbrahim Refet, klâsik şiirin yoğun yaşandığı Urfanın Siverek kazasında doğmuş, öğrenimini tamamlamış ve şiir faaliyetlerine burada başlamış bir şairdir.
İbrahim Refet, 1938 yılına kadar yaşamasına rağmen hayatı hakkında bilinenler çok azdır. Yazılı ve sözlü bilgilerden yararlanılarak şairin hayatı, ilk defa tarafımızdan yazılmış ve Mevlidiyle birlikte yayımlanmıştır. İbrahim Refetle ilgili araştırmalarımızı sürdürürken şairin torunu Avukat M. Arif Altunkalem ile tanışma fırsatını bulduk. Altunkalem, merhum babasından, dedesine ait şiir defterlerinin kendilerinde bulunduğunu, bu şiirleri günümüz alfabesine aktarılıp yayımlanmasını istediklerini ifade ettiler. Hatta elindeki defterlerden istinsah edilen bir iki defteri de yayımlanmak üzere Prof. Dr. Abdukladir Karahana verdiklerini, ama hocanın ömrü vefa etmediği için şiirlerin yayımlanamadığını söylediler. Daha önce de şairin Mevlidini yayımladığımızdan İbrahim Refetin şair olarak güçlü bir kaleme sahip olduğunu bildiğimizden, şiirlerinin de gün yüzüne çıkarılması gerekliliğine inandık ve bu işe giriştik. Merhum Prof. Dr. Abdulkadir Karahan hocanın özel kitaplığındaki defterler ile şairin torunundaki defterlere ulaştık. Böylece elimizdeki tüm defterleri karşılaştırmak suretiyle İbrahim Refet Divânını oluşturduk.
Elinizdeki bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, şairin hayatı, eserleri ve Divânı ile ilgili bazı değerlendirmeler yapılmıştır. İkinci bölümde, Divân metnine yer verilmiş, metnin sonunda sözlük, özel adlar dizini, bibliyografya ve sonuç eklenmiştir.
diyerek kitabı yazma gerekçesini açıklamaktadır.