banner2

                                                 

Türkiye son günlerde en çok konuştuğu konu hiç şüphesiz referandum konusudur.

Referandum çok önemli ve ülkenin kaderini değiştirecek bir konu olması hesabı ile tartışılması, konuşulması çok doğal.

Referandumdan sonra en çok konuşular konu ise KPSS’de yaşandığı söylenen kopya skandalı…

Son yıllarda ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda şaibe olduğu medyada söylenmeye ve yazılmaya başlandı. Gerçekten insanların kafası çok karışık. ÖSYM’de dönen kopya usulsüzlüklerinin bir an önce aydınlatılması kamuoyunun beklentisidir.

Son yıllarda şüpheler vardı ve bu şüpheler hep aratarak devam etti. Özellikler KPSS’de bir çok skandalın yaşandığı  halk arasında hep konuşuldu. Ecevit Hükümeti döneminde torpillilerin değil çalışan ve hak eden insanların işe yerleştirilmesinin önünü açan bu güzel düzenleme insanlarımıza ancak 10 yıl dayanabildi ve en son bir lağım gibi patladı, pislikler orta yere saçıldı.

KPSS’de kopya çekildiği konusu ile ilgili olarak savcılık soruşturma başlattı. Soruşturma halen devam ediyor.

Bu soruşturmaya ek olarak halk arasında çokça konuşulan “puan yükseltme” konusu da soruşturulmalı bence!..

KPSS sınavına girip düşük puan alan memur adayları işe yerleşebilmeleri için ÖSYM’de sisteme girebilen kişilerin aracılığı ile düşük puanların puanlarını yükselterek bu şekilde iş’e yerleştirilme yapıldığı ve bunun karşılığında da yüksek miktarda para ödendiği, halk arasında kulaktan kulağa yayılmıştı.

Böyle bir şeyin yapılıp yapılmadığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmamakla beraber vatandaşlar arasında en çok konuşulan konu olduğu için gündeme getirdim. Belki bu konuda YÖK veya ÖSYM bir açıklama yapar. Belki de savcılık bu iddiaları araştırmak için soruşturmasını genişletir.

Türkiye’de milyonlarca genç bu süreçte mağdur oldu; ama gelinen noktada bir çok şeyin düzelecek gibi görünüyor. Başbakan bile sistemin değiştirilmesi için çalışmalar yapıldığını duyurdu. Hazır değiştirilirken, daha şeffaf ve daha adil bir sistem kurulması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Sadece sınav yöntemi değişmekle sorunlar bitmiş olmuyor. Sınav sonrası da sistem çok iyi korunmalı. Ayrıca sınav sonuçları korunaklı bir şekilde çıktısı alınabilir ve her alım öncesi sistem ile çıktı karşılaştırılması yapılabilir. Bu şekilde sisteme girip oynamak isteyen art niyetli kişilerin oyunu boşa çıkartılmış olur.

Bir de sınavda sorulan bazı soruların çok klasik ve aslında Memur aday’nın aday olduğu işle hiçbir alakası olmayan sorulardır. Bu sorularında daha çok mesleki olmalarına dikkat edilmelidir.

Umulur ki bu süreçte yapılacak olan değişiklikler; tuz’u (ÖSYM’yi) kokuşmuşluktan kurtarır.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.