banner2


Başlıktaki ifade hadis mealidir. Orucun çok hikmetleri vardır. Oruç tüm kötülüklerin panzehiridir.11 Ay durmadan doldur boşalt midenin, tüm oranların bir ay boyunca dinlenmesine, zindeliğine, Nimetlerin kıymetini bilmemize vesiledir. Oruçta riya olmadığı için sevabı çoktur. 
Oruçlu iken, yemek, içmek, Ağız dolusu kusmak, iğne yapmak, serum takmak nasıl ki Orucu bozu yorsa, Oruçlu iken, yalan söylemek, Gıybet etmek, Suizanda bulunmak, iftira atmak, bu fitne asrında helal harama riayet etmemek, asrın fitnesi Irkçılık yapmak, yalan haberlere inanmak (Sosyal medya, ekranlar, yazılı basın) gibi fiillerde Orucu bozmaz mı? sevabını götürmez mi? Dikkatli olmak lazım başkasına ağlayacağımıza, kendimi ze ağlamak en akıllı yoldur. 
Oruçlunun en sevimli anı iftar zamanıdır. Sofraya oturmaktır. Duaların kabul olacağı andır. Gündüz kahrolsun İsrail, Kahrolsun Amerika sloganlarını  atarken, İftar zamanı iftarı pepsi kola, Kaka kola ile açmak bilmemezlik eseridir.
Oruç yaşantımızı Nardan Nura çevirmelidir. Ramazan ayında fitre ve fidye var Fitre: Oruç tutanların, bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına verilen paradır. Bu yıl bu miktar 40 Tl.dir Hanefi mezhebinde fitre vermek vacip, Şafiilerde ise farzdır. zekat vermek, nisaba malik olmak şarttır. Hanefilerde fitre vermekte de bu sart aranır. 
Malik olmadığı halde fitre veriyorsa sadaka olur. Şafiilerde fitrede bu şart aranmıyor. Fidye ise; Hasta olan, çok yaşlı olan mazeret sahibi bir kişinin tutamadığı bir aylık bedeldir. Bunu toplu halde bir veya bir kaç fakire verebilir. Fitre veya fidye Camiye, derneğe, vakfa, hayır kurumlarına verilmez. 
Bu mekanlarda okuyan ilim ehli talebelerine verilebilir. En efdal yer önce yakın akrabaya vermektir. Zekat fitre, fidye fakirin hakkıdır nakit olarak verilmelidir. Ramazan Ayında tutulan Oruç, verilen hayır hasenatlar, senelerce kalaylanmamiş bakır kabın, kalaylanmasına, parlamasına benzer. Tutulan Oruçlar, okunan Kuran'lar yapılan dualar, ibadetler, maddi ve manevi hastalıklarımıza deva olsun. Ramazan Ayı ümmetin uyanışına, vahdetine vesile olsun Vesselam....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.