banner2

Türkiye tam bir muhalefet çöküşü ile karşı karşıya.

Bilindiği gibi çok partili sistemlerde iktidar parti-partileri olur, bir de muhalefet partileri olur.

İktidar partileri konumu gereği devlet politikalarını güttükleri için genelde devletçi olur. Muhalefet partileri ise devletçi olan iktidara karşı halktan yana halkın sorunlarını dile getirerek, devletçi iktidarı halk ile sıkıştırırlar. Böylece hem vatandaşı devlete karşı koruma görevini yerine getirirler; hem de halk tarafından benimsenip oy potansiyelini artırarak iktidara alternatif olmuş olurlar. Bu şekilde ki yapılanma ile demokrasi daha da güçlenir.

Türkiye'nin kötü kaderinden olsa gerek, adeta düşman başında diyeceğimiz bir muhalefete sahibiz. Bizdeki muhalefet devletçi ve statükocu bir muhalefettir.

Türkiye 12 Eylül'de mini anayasa değişikliği için sandık başına gidiyor. Referandumda bürokrasi oligarşisini bir nebze olsun dağıtacak ve daha demokratik olacak olan anayasa değişikliğine muhalefet muhalefet ediyor. İktidar halkçı muhalefet statükocu. Muhalefette bulunan Solcu (!) CHP Solcu milliyetçi BDP ve sağcı Milliyetçi MHP referandumun kabul edilmemesi için YARSAV, HSYK, ANAYASA MAHKEMESİ ve DANIŞTAY ile aynı görüşte birleşmesi İnsanın "Türkiye'nin vay haline" diyesi geliyor. Bu durum bilinçli vatandaşların gözünden kaçmıyor.

AK Parti referandum sürecindeki tutumu çok daha demokratik. AK Parti referanduma sunduğu paketin vatandaşa sunacağı yenilikleri anlatarak, tüm vatandaşlardan oy istemektedir. Pakete karşı çıkan statükocu muhalefet ise, vatandaşın pakete neden hayır diyeceğini açık bir şekilde anlatmak yerine; işi partizanlığa vurarak, AK Parti düşmanlığını kullanarak hayır oyu toplamaya çalışıyor. Bu da seçmenlerin tepkisine neden oluyor.

Biz hala muhalefetin niyet okuyuculuğundan yola çıkarak, 'AK Partinin samimi olmadığını, halkı kandırmaya çalıştığını' söylemleri falan dinliyoruz. Ama paketin hangi maddesi vatandaşın aleyhine ve hangi maddesine neden hayır diyeceğimizi açıklamasını yapsalardı daha güzel olurdu. Ve daha tutarlı olurlardı.

İşte bu yüzden muhalefet çöküyor diyorum. Daha önce yapmış olduğu ankette CHP'yi birinci parti yapmakla bilinen kamuoyu araştırma şirketi SONAR'ın yaptığı son anket, CHP ve MHP'nin oyları hızla düşüyor.

SONAR'ın Temmuz ayı anketinde AK Parti'ye 2 puan fark atarak 1'inci parti olan CHP, son ankette AK Parti yüzde 37,2'a sahip olurken CHP yüzde 31,2'de kaldı. MHP ise yüzde 13'lere kadar indi.

Demek ki bu halk kimin ne olduğunu çok iyi analiz edebiliyor. Muhalefet çökerken olan Türkiye'ye oluyor. Muhalefetsiz bir iktidar, gelişmeyen bir Türkiye demek. Allahtan duamız; tez zamanda bir gerçek muhalefet nasip etmesidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.