banner2

 


Ramazan’ın üçte biri geçti bile. Yazın uzun günleri, sıcak, şu, bu. Geçiyor ama. Allah güneşin altında çalışanlara yardım etsin.
    Ama açlık, susuzluk, güneş, yardım deyince Somali, ille de Somali.
    Bu konuda bir yazı yazıp yazmamakta epey tereddüt ettim. Ne yazacaktım ki? Her şey ortada.
    Aslında tek bir fotoğraf karesi bile her şeyi anlatırken, evlerimizin içine, gözlerimizin önüne o kadar çok görüntü akıyor ki!
    Bu görüntüler karşısındaki halimi düşündüm düşündüm de ifade edemedim. Acı mı, merhamet mi, utanç mı? Yoksa onları bu hale düşürenlere duyduğum hınç mı, kızgınlık mı, nefret mi? Kimyası bozuluyor insanın. Bir çeşit şok hali.
Facebook’ta beni çok etkileyen bir cümle: “İlaç göndermeye karar vermiştik Afrika’ya ama tüm ilaçların üstünde "tok karnına" yazıyordu.”

    Sabahtan akşama kadar ah of diyerek zamanı öldürdükten sonra, her zamankinden daha çok çeşitle donanan iftar sofrasına oturunca, eline içinde buz parçacıklarının dolaştığı buğulu cam bardağı aldığında gelip gelip o görüntüler çarpıyor nefsinin çatına. O bir deri bir kemik, o kocaman açılmış gözler, o halsizlikten kıpırdayamaz bedenler, o ağlamaya mecali kalmamış çocuklar, o kendilerinden çok çocuklarını düşünen analar, babalar… Gel de iç, gel de ye şimdi.
    Şimdi imkan olsa da bu suyu, evimin bütün suyunu, şu yiyeceklerin tamamını verebilsem onlara. Ben bu gün bir şey içmesem, yemesem. Burkulan iç, sulanan göz. Eşin, çocukların seni bekliyor, başlamalısın. Bazı mecburiyetler sıkıyor insanı.
    Ümmetiz. Kardeşiz.
Kardeşliğe dair nice ayetler, hadisler dolaşıyor yazılı ve görsel medyada. Nice videolar, slaytlar. Bir çağrı, bir imdat çığlığı. Hepsi bir duyarlığın göstergesi.
Lafta kalmadığına dair emareler, haberler, duyumlar çok. Her biri umutlu olmak için sebebimiz.
Boş verin şimdi olumsuz haberleri. Boş verin insanlığını yitirenleri. Kararan kalplerin yanında aydınlık gönüller daha çok. Bize ait hasletler böyle zamanlarda günyüzüne çıkıyor. Ramazanın iklimiyle de buluşunca gürül gürül iyiylik, güzellik akıyor.
    Başka ülkeleri bilmiyorum ama ülkemizde bir çeşit seferberlik havası var. Yardım gönderenler ve bu yardımları bizzat o kardeşlerimize ulaştıranlar. Diyanet, Kızılay, İHH, Kimse Yok mu, Deniz Feneri, Can Suyu, Yardımeli ve diğerleri.
    Memur-sen Konfedrasyonu bu Ramazan’da geleneksel iftarları iptal edip parasını Somali’ye gönderme kararı almış. Düşünüp uygulayanları gönülden kutluyorum.
    Kardeşim Mahmut Kaya, su gönderemiyorsanız hiç olmazsa bir aylık su faturanızın karşılığını gönderin diyor. Duyarlı bir yüreğin güzel bir söylemi.
    Bir yolunu bulup göndermek hiç zor değil. En kolayı telefonla, kısa mesajla.
Müslümanım demeye devam edebilmek için.
Dahası insanım demek için.
http://www.ihh.org.tr
http://www.kizilay.org.tr/
www.diyanetvakfi.org.tr
http://ramazan.denizfeneri.org.tr/
http://www.kimseyokmu.org.tr/Default.aspx?hl=tr
http://www.cansuyu.org.tr/
http://yardimeli.org.tr/Ramazan-2011.aspx
5 lira yardım için:
AFRİKA yaz 5601 - (Diyanet)
AFRİKA yaz 2868 - (Kızılay)
AFRİKA yaz 3072 - (İHH)
ACLIK yaz 5777 - (Kimse Yok Mu?)’ye gönder. (Tüm operatörler için geçerlidir. )

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.