banner2

 Son yılların en büyük sorunu kaçak elektrik ve enerji sıkıntısı. Şanlıurfa’da geçen yıl elektrik kesintileri tarlalarda ekinleri kuruttu. Ekonomiye milyarlarca zarar olarak yansıdı bu kesintiler. Ve zararın her bir kuruşu Şanlıurfalı çiftçiye ve dolaylı olarak Şanlıurfa’ya yansıdı…

Elektrik olmazsa olmazımızdır. Her şeyimiz ile elektriğe bağlıyız. Öyle ki konuştuğumuz telefon bile elektriksiz şarz edilmediğinden kesintilerle beraber sesimiz dahi kesiliyor.

Meşhur bir gelin kaynana şiiri vardı, otomatik gelinler… Ne diyordu o şiirde:

Kaynanaya bir iş etse, binbir kurban hayranlan,
Anan gile git desen uçar düğün seyranlan,
Yıkamaları, süpürmeleri hepsi anam ceryanlan,
Fişi çeksen ölürler otomatik gelinler.

 ‘Fişi çeksen ölürler’ sözü tamda toplumumuza uyuyor. Fişimizi çekince ölüyoruz.

Bu çağda ve Urfa Gibi 9-10 ay güneşin hâkim olduğu bir ilde Güneş enerjisinden faydalanamıyoruz. Aynı şekilde rüzgâr enerjisinden de faydalanamıyoruz. Sonra’da birileri fişi çekiyor.

Diyarbakır’da belediye güneşle enerji üretiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DEDAŞ kesintileri yüzünden alternatif enerji üretimi alanında yaptığı çalışma ile güneş enerjisi üretimine başladı. Diyarbakır Belediyesi, yılda 800 MW elektrik üretecek Güneş Enerjisi Santrali ile Sümerpark’ın enerji gideri karşılıyor. 45 gün önce faaliyete geçen santralde üretilen elektriğin fazlası DEDAŞ’a satılıyor. Belediye Güneş Enerji Santrali Projesi için Karacadağ Kalkınma Ajansından 666 bin lira destek de almayı başarmış.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Güneş Enerji Santrali projesinin herkesin faydasına olacağını belirterek, “Bizi bu projeyi yapma noktasında teşvik eden DEDAŞ’a özellikle teşekkür ediyoruz. Eğer onların yaptıkları olmasaydı belki biz bu kadar hızlanmayacaktık” diye konuşmuş...

Neden aynı proje Şanlıurfa’da  uygulanmıyor. Belediyeleri geçiyorum. Neden sulama birlikleri böyle bir projeyi hayata geçirmiyorlar. Her yıl milyonlarca lira elektrik parası ödüyorlar. Bir yıllık elektrik parasıyla pekâlâ böyle bir proje yapabilirler. Hem güneş enerjisi hem de rüzgar enerjisi üretebilirler…

Hatta bu tür enerji üretimini herkes yapabilir. Bunun için santral kurmaya da gerek yok. Küçük panellerle üretim yapılıyor. Bedeli de çok yüksel değil!.. 5-10 bin lira gibi bir para ile evinizin damına güneş panelleri kurabilirsiniz.

DEDAŞ’a bağımlı olmak zorunda değilsiniz. Çareniz var. Şikâyet etmektense çözüm üretelim. Hem bu daha mantıklı bence…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.