İbrahim Ayhan önergesinde; Şanlıurfa ilimizin önemli sorunlarından birisi olan madde bağımlılığı sorununun bütün yönleri ile araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırmasının açılmasını arz ederim.
Gerekçe:
Şanlıurfa ilimiz TUİK verilerine göre Türkiyenin en kalabalık iller sıralamasında 9. sırada bulunmaktadır. TUİKin 2013 verilerine göre Şanlıurfanın nüfusu 1.801.980'dir. Nüfusun %70'i ise 30 yaş altı genç nüfustan oluşmaktadır. Nüfusu bu kadar genç olan Şanlıurfada aynı paralelde gençler için tehlike oluşturan, yaşamlarını riske eden kötü alışkanlıklar içinde zemin oluşturmaktadır. Bu kötü alışkanlıkların başında madde bağımlılığı gençlerimiz için en tehlikeli kötü alışkanlıkların başında gelmektedir. Son yıllarda gözle görülür oranda madde bağımlılığının gençler arasında artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımı oranı %10'lar seviyesindedir. Bu oran bile gençlerimizin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını gözler önüne sermektedir. Yapılan araştırmalara göre il genelinde yaklaşık 200 bin genç madde bağımlısıdır. Bilgi edinme çerçevesin de Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün vermiş olduğu bilgiye göre ilimizde en çok esrar maddesinin kullanıldığı ifade edilmektedir. Bunun sırasıyla eroin, ekstasy, captagon, hapları izlemektedir. Yine bilgi edinme çerçevesinde Şanlıurfa ili Kamu Hastaneleri Birliği genel Sekreterliğinin verilerine göre son 5 yılda sekreterliğe bağlı sağlık tesislerine 2.121 kişi madde bağımlılığıyla ilgili tedavi için başvurmuştur. Bunların 91'i kadın 2.030u erkektir. Kabul etmek gerekir ki verilen rakam kayıtlara geçen rakamlardır. Uyuşturucu madde müptelası olmuş ve tedavi görmesi gereken binlercesi çaresiz bir şekilde hem kendi yaşamlarını hem de ailelerinin yaşamlarını perişan etmektedirler.
Uyuşturucu kulanım yaşı 10'a kadar düşmüş bulunmaktadır. Tedavi edilmemeleri durumunda bu gençlerimizin ve çocuklarımızın 10 ile 15 yıl sonra yaşamlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını bilmemiz gerekmektedir. Acilen köklü çözümler bulmak başta devletin temel sorumluluğudur. Uyuşturucu kullanımının bu denli yaygınlaşmasının nedenleri ve bu nedenleri ortadan kaldıracak tedbirleri almak gerekmektedir. Ailelerimize de çok büyük görevler düşmektedir. Özellikle ilimizde uyuşturucu kullananların varoşlar da, kenar mahallelerde eğitim gelir düzeyi düşük çevrelerde yaygınlık göstermesi tesadüfü olmadığı gibi devletin politikalarının yıllarca eşitsiz, haksız, dengesiz bir şekilde uygulanmış olmasının da büyük bir payı vardır. Bu sorun okul önlerinde polis ekipleri koymakla, birkaç okula gelip seminer vermekle çözülemeyecek kadar derin bir toplumsal sorun haline gelmiştir.
Yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda madde bağımlılığın önüne geçmek, gerekli tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması amacıyla Anayasanın 98 İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırmasını saygılarımla arz ederim.