Nisan-Mayıs aylarında ekimine başlanılan pamuk 5 - 6 ay içerisinde farklı evrelerden geçerek toplanmaya hazır hale geliyor. Yoğun bir işçilik isteyen ve yazın sıcak aylarda büyük bir emek verilen pamuklar çiçek tutmaya başladı.
Akçakalede on üç dönümlük tarlasında pamuk çiftçiliğiyle uğraşan Avvad Dağbaşı adlı çiftçi, pamukların çiçek tutmaya başladığını belirterek, Pamuklarımız şuan itibariyle çiçek tutmaya başladı. Darak dediğimiz çiçek tutma işleminden hemen sonra açan çiçeklerin bir kısmı koza haline geliyor bir kısmı ise dökülüyor ve bu Ekim ayına kadar bu şekilde devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz Temmuz ayının daha çok sıcak olması ise pamukları daha iyi çalıştırıyor. Yaklaşık 10 - 11 sulama ihtiyacı olan pamuklarımız 6 ve 7nci sulamayı gördü. Pamuk açana kadar yapacağımız sulama darak tutma işlemini daha çok hızlandıracak. Eylülün sonlarında ise pamuk dallarına yüklenen kazaların pişmesiyle pamuklar açmaya başlayacak ve toplanmaya hazır hale gelecek 6 ay yetiştirdiğimiz pamukların toplanması ise 2 ayda bitiyor. dedi.
Yaz ayında sıcak havada büyük uğraşlar vererek tarımını yaptıkları pamuğun kendilerinin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Dağbaşı, pamuk fiyatlarının düşük olduğunu söyledi.
Pamuk tarımının kurtlanma tehlikesinden dolayı riskli bir iş olduğunu belirten Dağbaşı, tek geçim kaynakları olan pamuk tarımının yüksek bir fiyatla alınmasını beklediklerini ifade etti. (İbrahim Yılmaz-İLKHA)
Urfa'da Pamuk çiçek açmaya başladı
Şanlıurfa'nın Harran, Akçakale, Viranşehir, Ceylanpınar ve son olarak Suruç ovasının suya kavuşması ile çiftçilerin geçim kaynağı olan pamuklar çiçek açmaya başladı.
30 Temmuz 2014 Çarşamba 10:19