GAP Havaalanı müdüründen 'Rötar' açıklaması

GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, “Hava şartlarından dolayı Esenboğa Havalimanı’nda bile rötar gerçekleşebiliyor. Yani kış mevsiminde rötar tüm havaalanlarında yaşanabiliyor” dedi.

GAP Havaalanı müdüründen 'Rötar' açıklaması

Şanlıurfa’da kış mevsiminin gelmesiyle birlikte GAP Havaalanında uçak rötarları da yeniden yaşanmaya başladı. Bu yıl kış mevsiminde şuana kadar 2 uçağın rötar yaptığı öğrenildi. GAP Havaalanına 2009 yılında ILS (Aletli İniş Sistemi) cihazı takılmasına rağmen halen kış mevsiminde bazı uçakların iniş yapamadığı görülüyor. Buda demek oluyor ki, takılan ILS cihazının görüş mesafesi yeterli gelmiyor ve durum böyle olunca da uçaklar havaalanına iniş yapamıyor.

Rötar sorunlarının neden yaşandığını bizzat GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ’dan öğrendik. Gazetemiz muhabirinin telefonla sorularını yanıtlayan Uludağ, “Bu ILS cihazımız sıfır görüş olduğu bilinmiyor. Yani her cihazın kapasitesi var. Bu cihazın kapasitesi 500-600 metreye kadar görüş olduğu zaman uçağı indirebiliyor. 600 metreden aşağısına görüş düştüyse indiremiyor” dedi.

Bu cihazların en yükseğinin Türkiye’de bir tane olduğunu ve bunun da İstanbul’da Kurulu olduğunu sözlerine ekleyen Uludağ, “Bu sorunun başka çözümü yok. ILS cihazı takılmadan önce diyelim 50 tane kış sezonunda iptal varsa, ILS takıldıktan sonra 10’a, 12’ye düştü. Diğer kışlara göre uçuş iptallerinde  %80 civarında azalma oldu. Bu yılda olacak ama inşallah sayısı az olur” diye ifade etti.

Uludağ, bu olayın bütün havaalanlarında yaşandığına dikkati çekerek, “Bu hava şartlarından ötürü kaynaklanıyor. Yoksa uçaklar Gaziantep’e de inemiyor, Diyarbakır’a da inemiyor, yani sadece Şanlıurfa’da sorun değil ki. Kış hava şartlarında Esenboğa’nın kapandığı bile oluyor. Biliyorsunuz ki geçen yıllarda Esenboğa da kapanmıştı. Doğu’da bile yani Gaziantep’in, Diyarbakır’ın, Mardin’in uçakları bile Şanlıurfa Havaalanına geldiği oluyor” şeklinde konuştu.

 

Yolcular Gaziantep’i tercih etmeye başladı

Bu arada kış aylarında Şanlıurfa Havaalanında yaşanan rötar krizinden dolayı yolcular artık ilimizden yolculuk yapmamaya başladı.

Yolcuların çoğu yaşanan bu sorundan dolayı gerek İstanbul ve Ankara’dan Şanlıurfa’ya gelirken ya da Şanlıurfa’dan diğer illere giderken Gaziantep Havalimanı’nı tercih ediyor. Çünkü yolcular olası bir rötar olması durumunda hem korku hem de mağdur olmak istemiyorlar. Yolcular, bu sorunun çözülmesi durumunda Şanlıurfa Havaalanından yolculuk yapmaya devam edeceklerini belirttiler.

 

 

ILS Cihazı nedir?

Aletli İniş Sistemi (ILS), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak,  görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

HABER: ORHAN KOYUNCU / Sembol