Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Duygusal Mesajı: Minik Kahramanlarımıza Umut Olun!

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dünya Prematüre Günü Mesajı

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Duygusal Mesajı: Minik Kahramanlarımıza Umut Olun!
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Duygusal Dünya Prematüre Günü Mesajı: “Minik Kahramanlarımıza Umut Olun!”
Şanlıurfa, 17 Kasım 2025 – Her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nde prematüre bebeklerin zorlu mücadelesine dikkat çeken farkındalık çalışmaları, Şanlıurfa’da da yankı buldu. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ŞEAH), yenidoğan kliniğinin kalbiyle attığı mesajla, minik kahramanların güçlü yolculuğunu kutladı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Fatih İşleyen, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, erken doğan bebeklerin karşılaştığı zorluklara ve bu süreçte ailelere düşen önemli sorumluluklara dikkat çekti. 

Prematüre bebeklerin 37. gebelik haftasından önce doğduklarını belirten Dr. İşleyen, bu bebeklerin kimi zaman nefes alırken, beslenirken veya vücut ısısını korurken destek ihtiyacı olduğunu ifade etti. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bu bebeklerin tüm gelişim süreçlerinin titizlikle takip edildiğini söyleyen İşleyen, “Her adımlarını yakından izliyor, yaşam mücadelesinde yanlarında oluyoruz.” dedi.

 Aile desteğinin bu süreçte çok güçlü bir etken olduğunun altını çizen Dr. İşleyen, bir annenin kokusu ve babanın desteğinin prematüre bebekler için büyük önem taşıdığını belirtti. Gebelik sürecinde düzenli doktor kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan İşleyen, “İyi beslenme, stresin azaltılması ve akla takılan her konuda zaman kaybetmeden doktora başvurmak sağlıklı bir gebelik sürecinin temelidir. ‘Bir şey olmaz’ düşüncesi bazen erken doğuma yol açabilir.” uyarısında bulundu.

  • Türkiye Geneli: Yıllık 50-60 bin prematüre bebek doğuyor (TÜİK ve Sağlık Bakanlığı verileri).
  • Şanlıurfa’da: Yüksek doğum oranı nedeniyle hastane, yılda 5 bin civarı yenidoğan bakımı yapıyor; prematüre oranı %12’yi buluyor.
  • Risk Faktörleri: Sigara, enfeksiyonlar, stres ve “bir şey olmaz” ihmali. Öneri: Gebelikte düzenli doktor kontrolü.