banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Diyarbakır Elazığ Bitlis

Teşvik kapsamı genişlesin

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, bölge bazında desteklenecek sektörler cetveli, 4. bölge TRC2 kodunda yer alan Şanlıurfa'nın plastik ve kauçuk ürünleri yatırımlarına da yer verilmesini istedi. Kauçuk ve plastik ürünleri konusunda bir firmanın GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da yatırım incelemesinde bulunduğunu hatırlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, firmanın Şanlıurfa'daki potansiyeli beğendiğini ancak plastik ve kauçuk ürünler konusunda Şanlıurfa da teşvik verilmediği için yatırımda kararsız kaldığını aktardı. Şanlıurfa dışından gelen söz konusu firmanın haricinde Şanlıurfa içinden de plastik ve kauçuk ürünleri yatırımları yapmak isteyen firmaların bulunduğunu belirten Ertekin, bu konu da yaşadıkları sıkıntıyı GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a gönderdiği bir mektupta bildirdi.

Ertekin, Bakan Yılmaz'a gönderdiği mektubunda "Bölgede yeterince büyük yatırımcı olmadığından, bölge dışından buraya yatırımcı çekilmesinin üzerinde durduğunuzu biliyoruz. Sektörün öncülerinden Hakan plastik burada bir inceleme gezisi yaptı. Potansiyeli beğendi. Ancak burada yatırım yapmak için Plastik ve Kauçuk Ürünler konusunda Şanlıurfa'da teşvik verilmesini şart koşuyor. Yerli yatırımcılarımız da var. GAP'ın merkezi olan Şanlıurfa'da tarımın çok önemli olması,  sulama alanı potansiyelinin artacak olmasına rağmen plastik boru ve sulama boru yatırımının ilimiz teşviklerinde yer almaması,  bölgesel desteklerden faydalanamaması bölgemiz için büyük bir kayıptır. "ifadelerini kulandı

Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Hakan Plastik Firmasının bölgenin potansiyelini gördüğü için Şanlıurfa da yatırım yapmak istediğini belirten ŞUTSO Başkanı Ertekin, yatırım yapmak isteyen bu firmanın, bir kısım makinelerini oradaki fabrikadan söküp Şanlıurfa'ya getireceğini bir kısmını da yeni alacağını söyledi. Eski makinelerinin teşvikten yararlanmayacağını, bina ve yeni teçhizat için teşvikten yararlanmayı düşündüğünü vurgulayan Ertekin,  Bakana gönderdiği mektubunda "Tekstilde olduğu gibi bir de taşıma desteği verilirse daha iyi olur. İlimize yatırım yapmak isteyen firmaların önünü açmak için Şanlıurfa'nın da Bölgesel Desteklerden faydalanmasını sağlamak üzere: "Plastik ve Kauçuk Ürünler (iç ve dış lastikler hariç)" ibaresinin "Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler" Cetvelinin 4. Bölgedeki Şanlıurfa'nın yer aldığı bölüme de eklenmesine talimatlarınızı, desteğinizi saygılarımla arz ederim." Dedi.

ŞUTSO Başkanı Ertekin, 14. 07. 2009 tarih ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulunun Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ında "Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler" Cetveli, 4. Bölge TRC2 kodunda yer alan Şanlıurfa için  "Plastik ve Kauçuk Ürünler" yatırımlarına yer verilmediğini GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a hatırlattı.

 ENERJİ DESTEĞİ DEVAM ETSİN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en yüksek sulama alanın yüzde 48'lik payla Şanlıurfa'ya ait olduğunu aktaran Ertekin, Türkiye'deki sulanabilir tarım arazisinin yüzde 10 u, ekonomik olarak da sulanabilecek alanların yüzde 20'sinin Şanlıurfa'da bulunduğunu vurguladı.

Enerji desteğine de sanayicinin ve yatırımcının ihtiyacı olduğunu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a bildiren Ertekin "Zat-ı Ali'niz bakan olmadan önce teşvikler hazırlanırken bunun işe yaraması için sunduğumuz teşvik önerileri olmuştu. Ayrıca ABD‘de sanayi sektöründe bölgelere göre sanayinin kullandığı enerji fiyatları arz edilmiştir. Bölgelerarası enerji fiyatlarının farklı olması Amerika örneğinde olduğu gibi doğaldır. GAP projesinde üretilecek ürünlerin burada işlenerek büyük genç nüfusumuzun istihdam edilmesi için canla başla çalışıyoruz. 5084 Sayılı Kanun ile ilgili düzenlemede enerji desteğinin de aynen devamın veya başka bir düzenleme için önümüzün açılması yönünde desteğinizi bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.