Güneydoğu’da Bir İlk: YÖKAK’tan Harran Üniversitesine 5 Yıllık Tam Akreditasyon

Harran Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıl süreyle tam akredite edilmeye hak kazandı. Bu başarıyla birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde bu düzeyde akreditasyon alan ilk üniversite oldu.
Harran Üniversitesi, eğitimde kalite güvencesi ve kurumsal gelişim alanındaki istikrarlı çalışmalarıyla önemli bir başarıya daha imza attı.
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında Harran Üniversitesi, 5 yıllık akreditasyon almaya hak kazandı. Bu başarı, üniversitenin kalite odaklı yönetim anlayışının ve sürdürülebilir gelişim hedeflerinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Temelleri 744 yılında atılan ve dünyanın ilk üniversitesi olan Harran Üniversitesi aldığı 5 yıllık kurumsal akreditasyon ile adeta köklerine geri döndü. Bilimin ışığını asırlardır taşıyan bu kadim kurum kalitede de tarihine yakışır bir başarıya imza attı. Bu başarı Harran Üniversitesi’nin bilimde, eğitimde ve yönetimde sürdürülebilir bir kalite anlayışının bir göstergesidir. Bu başarı Harran Üniversitesi’ni Güney Doğu Anadolu Bölgesinde 5 yıllık akreditasyon bölgesine sahip ilk ve tek üniversite konumuna taşıdı.
2022’de Koşullu, 2025’te Tam Akreditasyon
2022 yılında YÖKAK tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında değerlendirilen Harran Üniversitesi, o yıl 2 yıllık koşullu akreditasyon almıştı. Süreç boyunca gerçekleştirilen sürekli iyileştirme çalışmaları sayesinde, 2025 yılında ara değerlendirme sonucunda akreditasyon durumu yeniden ele alındı. 18/07/2025 tarihli YÖKAK Kurul toplantısında alınan kararla, akreditasyon 5 yıl süreyle tam akreditasyona dönüştürülmesine oy birliğiyle karar verildi.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, 5 yıllık akreditasyon kararının üniversitenin son yıllarda yaptığı kalite odaklı çalışmaların somut bir göstergesi olduğunu belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Göreve geldiğimiz zamandan bu yana inovasyon, Ar-Ge, yenilikçi ve sürdürülebilir bir eğitim anlayışını kurum kültürü olarak benimsedik. Katılımcı ve öğrenci merkezli yönetim anlayışımızla sürekli daha iyiyi hedefledik ve tüm süreçlerimizi bu doğrultuda yapılandırdık. Değerlendirme süreçlerinin planlanmasından uygulanmasına kadar her aşamada gösterilen profesyonellik ve iş birliği, bu başarının temel taşlarını oluşturmuştur. YÖKAK'ın öncülüğünde yürütülen titiz değerlendirme sürecinden başarıyla geçerek kurumsal akreditasyon almaya hak kazanmamız, bu yaklaşımımızın bir adımıdır. Kazandığımız 5 yıllık akreditasyon belgesi, sadece üniversitemizin kurumsal gelişimini değil, aynı zamanda geleceği şekillendirecek ve kariyer hedeflerinde en doğru üniversiteyi tercih ederek bizlere güvenen aday öğrencilerimiz için de rehber olacaktır.
Bu önemli başarı ile bundan sonraki hedefimiz; kadim Harran Okulundan bize miras kalan kurum kültürü değerlerimizle başarıyı birleştirerek, geleceği tasarlayan bir üniversite olmayı sürdürebilmek olacaktır.
Bu önemli süreçte desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen, başta YÖKAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ümit Kocabıçak olmak üzere YÖKAK Değerlendirme Komisyonu Üyelerine, aynı zamanda yükseköğretime yenilikçi bakış açısıyla liderlik eden Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar'a ve Yükseköğretim Kurulu üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte bu süreçte emeği geçen Kalite Koordinatörlüğümüz, Kalite Komisyonu üyelerimiz, akademik ve idari personelimiz ile kıymetli öğrencilerimize de teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimizin, Harran Üniversitesi’nin akreditasyonu Şanlıurfamıza armağan olsun" diye konuştu.