banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Son Dakika Gelişme: Rusya İşgale başladı Kiev'de yaşayanlar şehri terk ediyor

Dakika dakika yaşananlar! Putin talimat verdi: Rus ordusu Ukrayna'yı işgale başladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. İşte dakika dakika yaşananlar...

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı.Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

VE İŞGAL EMRİ VERİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a "özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu.

Putin'in açıklamasından satır başları şöyle:

Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak.
Ukrayna'nın işgali, Rusya'nın planları dahilinde değil.
(Ukrayna vatandaşlarına hitaben) Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır.
Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek.
Rus halkının desteğine güveniyorum.
Rusya son 30 yıldır NATO'nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO'nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor.
Sovyetler Birliği 1980'lerin sonunda zayıfladı ve çöktü. Bu hepimiz için, iradenin felç olmasının yok olmaya yol açacağı konusunda bir ders oldu.
(ABD'nin adımları hakkında) Dünyada hegemona uymayan her şey gereksiz ilan edildi. Ve eğer birisi buna katılmazsa onu dizlerinin üzerine çöktürdüler.
Rusya'nın Ukrayna'dan gelen sürekli bir tehdit karşısında kendisini güvende hissetmesi, gelişmesi ve var olması mümkün değil.
Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın.
Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız.
ABD ve müttefikleri 'Rusya'yı çevreleme' yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya'nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit.
(Ukrayna vatandaşlarına hitaben) İlişkilerimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyelim.
KIEV DAHİL ÇOK SAYIDA ŞEHİRDE PATLAMALAR YAŞANIYOR

Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Karkiv şehrinde büyük patlama sesleri duyuluyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise, "Kiev etrafında yaşanan patlamalar roket saldırılarıdır" açıklamasını yaptı.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

RUSYA, AYRILIKÇILARIN ELİNDEKİ BÖLGELERİN ÖTESİNE GEÇECEK Mİ?

Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

İşte dakika dakika yaşananlar

"KUZEYDEN DE HAREKET BAŞLADI" İDDİASI

08:42 CNN International, Belarus sınırından Ukrayna'ya geçiş yapan Rus askeri araçlarının görüntülerini yayınladı. Ukrayna Sınır Servisi ise, Belarus askerlerinin de Ukrayna işgaline Rus askerleriyle birlikte katıldığınıu açıkladı.

08:22 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuldu. Kiev'de yaşayanlar şehri terk ediyor.

08:20 Biden ve Zelensky telefonda görüşmesi yaptı. Biden'dan Zelensky'e: "Rusya'nın saldırısını kınadım. Zelenskiy benden dünya liderlerini Rusya'ya tepkiye ve Ukrayna'ya desteğe çağırmamı istedi. Yarın (24 Şubat) yeni yaptırımları açıklayacağız. Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek."

"TÜM HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ YOK EDİLDİ"

08:09 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

"İKİ LİMAN ŞEHRİNE ÇIKARMA BAŞLADI" İDDİASI

08:06 Rus Haber Ajansı ise, Karadeniz Filosu'nun Azak Denizi'ne kıyısı olan Mariupol ve Karadeniz'e kıyısı olan Odessa'ya çıkartma harekatı başlattığını duyurdu. 

08:01 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e Donbas'taki askerlerini geri çağırmaya çağrısı yaptı.

07:16 Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

07:10 Ukrayna'nın BM büyük elçisi, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Rusya BM büyükelçisi ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı.

07:07 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor" açıklaması yaptı. Kuleba, "Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: "Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı."

06:32 Ukrayna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kiev Havaalanı'ndaki tüm uçuşların iptal edildiğini, havaalanındaki tüm yolcuların ve personelin tahliye edildiğini duyurdu.


KAYNAK: HABER7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.