banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Federal Mahkemeden başörtüsü için tarihi karar

Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya eyaletinde görev yapan başörtülü iki öğretmenin, 2003 yılında verilen başörtüsü yasağı kararına yaptıkları itirazı görüşen Yüksek Mahkeme, sadece başörtüsü takmanın tarafsızlığı zedelemeyeceğine ve okulda huzurun bozulmasına neden olarak gösterilemeyeceğine hükmetti.

Almanya ’da Federal Mahkeme ’den başörtüsü konusunda tarihi karar çıktı. 2003 yılında aldığı başörtüsü yasağını revize eden Yüksek Mahkeme, başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti.

 Somut tehlike şartı getirildi

Kuzey Ren Vesfalya’da görev yapan iki öğretmenin, eyalet yasaları gereği verilen başörtüsü yasağına itirazını görüşen Yüksek Mahkeme, sadece başörtüsü ve şapka (kipa) takmanın tarafsızlığı zedelemeyeceğine ve okulda huzurun bozulmasına neden olarak gösterilemeyeceğine hükmederek,     başörtüsünün yasaklanabilmesi için “yeterince somut tehlike” bulunması şartını getirdi.

Alman  basınında, kararın  genel bir başörtüsü serbestisi anlamına gelmediği değerlendirmeleri yer aldı.

Mahkeme kendi kararını revize etti

Fedaral Mahkeme, aldığı bu yeni kararla, 2003 yılında aldığı kendi kararını revize etmiş oldu. Yüksek mahkeme, 2003 yılında Stuttgartlı öğretmen Fereshta Ludin’in davasında, yasal dayanağı bulunması durumunda, ihtiyati başörtüsü yasağının mümkün olduğuna karar vermişti. Karar üzerine bir çok eyalet, başörtüsü yasağı konusunda yasal düzenleme yoluna gitmişti. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.