banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Cenk Mardin

Suriye iç savaşında sona doğru mu gidiliyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki krizin çözümü için İran ile Türkiye'nin işbirliğini güçlendireceğine vurgu yaptı.


Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki krizin çözümü için İran ile Türkiye'nin işbirliğini güçlendireceğine vurgu yaparken Zarif de Türkiye-Rusya arasında başlayan işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ticarette düşüşün olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, ancak 30 milyar dolan hedeflerinin olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Karşılıklı yatırımların miktarını arttırma konusunda ciddi bir ilgi var. Ticaret hacmimizi arttırmayı düşünüyoruz. Bölgesel konuların içinde enerji işbirliği de var. Doğalgazın Türkiye'ye gelmesi, daha fazla almak istiyoruz. Fiyat konusunu da konuştuk tahkimlere bırakmadan, fiyat konusunda da anlaşabilmeliyiz. İran doğalgazının Avrupa'ya ulaşması, elektrik alanındaki işbirliğimizi değerlendirme fırsatı bulduk.” dedi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Suriye konusunu daha yakın işbirliği içinde değerlendireceğiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK-PEJAK-PYD arasında da bir ayrım görmüyoruz ve hepsinin de bölgenin ve özellikle Türkiye ve İran'ın tehdidi olduğunu biliyoruz. Bölgede DAEŞ, El Nusra gibi maalesef radikalleşen terör örgütleri var. Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz.”

Zarif: Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine değinen İran Dışişleri Bakanı Zarif ise, “Türkiye halkını tebrik etmek isterim darbeciler karşısında gösterdikleri direniş için. Bölge halkları böyle darbelere, insanların demokrasi haklarının ellerinden alınmasına izin vermediklerini gösterdiler. İran halkı ve temsilcileri Türkiye halkının yanındadır. İran Türkiye ilişkileri çok kalıcı ve geniştir. Mezhebi ve tarihi ortaklıklarımız, İran-Türkiye işbirliğinin imkanını sağlıyor. İki ülkenin liderlerinin belirledikleri ticari hacmine ulaşmamıza daha çok var. Ama bugün bu amaca ulaşmak için görüşmeler yaptık. İki ülke liderlerinin siyasi iradesi sayesinde daha da ilişkilerimiz ilerleyecek. Elektrik, doğalgaz ve enerji konusunda işbirliğine hazırız. Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda ortak bakış açımız var. Biz de aynı şekilde Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Hiçbir zaman Türk halkından uzaklaşmayacağız."

Açıklamaların ardından soru-cevap faslına geçildi. Bangladeş'ten kaçtığı iddia edilen Türk diplomatla ilgili bir sorunun üzerine Çavuşoğlu şöyle cevap verdi:

“Bangladeş büyükelçiliğimizde görev yapan üç memuruzu geri çağırmıştık. İki tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi Türkiye'ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Merkezde görevlendirmek için davet etmiştik. Toplamda 208 diplomatik kariyer memurunu geri çağırmıştık merkezde görevlendirmek üzere. Mazeretsiz izinsiz şekilde dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bu iddia bize yeni geldi. Bunu da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.”

Bir gazetecinin “Türkiye'yle Rusya arasında yakın bir işbirliği var. İran da bu mekanizmaların içinde olmak ister mi?” sorusuna Cevad Zarif, “İki önemli komşumuzun ilişkileri iyiye doğru gitti. Bölgesel işbirliğine doğru gidiyor. İran her zaman Türkiye'yle Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu. Bütün taraflar Suriye'ye güvenlik huzur ve çatışmaların bitirilmesine işbirliği yapmalı. Türkiye-Rusya arasında başlayan işbirliği için de çok mutluyuz.” şeklinde cevap verdi. 

Anahtar Kelimeler:
SuriyeÇavuşoğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.