banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Şanlıurfaspor

ABD'de Ortalık Fena Karıştı! Minnesota Eyaletinde acil durum ilan edildi

ABD’nin Minnesota eyaletinde George Floyd adlı siyah vatandaşın gözaltı sırasında polis tarafından boğazına basılarak öldürülmesi protesto ediliyor. 46 yaşındaki George Floyd, Minneapolis’te bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. 25 Mayıs Pazartesi akşamı bir evrakta sahtecilik şüphesini araştıran polis memurları Floyd’a yaklaştı.

Gözaltı sırasında polis boğazına diziyle bastırdığında George Floyd’un ağzından çıkan “nefes alamıyorum” sözleri, ülkede siyahlara yönelik şiddetin sloganına dönüştü. Bu sözler akıllara, 2014’te de sigara kaçakçılığıyla suçlanan ve gözaltı sırasında nefessiz kalıp ölen Eric Garner’ı getirdi. 44 yaşındaki Garner da ‘nefes alamıyorum’ diye bağırıyordu. 

Hemen ardından Ferguson protestolarını tetikleyen Michael Brown’ın ölümü geldi. 
Walter Scott, Freddie Gray, Philando Castile, Alton Sterling gibi isimlerim polis tarafından öldürülmeleri ABD’de geniş çaplı toplumsal gösterilere neden oldu. 
Ülkede  polisin neden olduğu ölümlerin kaydını tutan ‘mappingviolence.org’ sitesindeki verilere göre, 2019’da 1019 kişi polis tarafından öldürüldü. Verilere göre ABD’de bir siyahın polis tarafından öldürülme ihtimali beyazın üç katı. 

Erdoğan'dan ABD'deki ırkçı cinayete tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki ırkçı cinayet ile ilgili, "Irkçı yaklaşım hepimizi üzdü." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un (46) polis şiddetiyle hayatını kaybetmesine yönelik tepkiler büyüyor. Ülkede protestolar sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ırkçı cinayete tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından İngilizce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd’un işkence sonucu ölümüne sebep olan ırkçı, faşizan yaklaşım, hepimizi derinden üzdüğü gibi aslında tüm dünyada karşısında durduğumuz haksız ve adaletsiz düzenin de en acı tezahürlerinden biri olmuştur.

Bizlere yaratılanı yaratandan ötürü sevmeyi öğreten İslam medeniyetinin bir ferdi olarak, bu insanlık dışı zihniyeti lanetliyorum. Türkiye, dünyanın neresinde, hangi bahaneyle ve hangi şekilde olursa olsun, insanlığa yöneltilen saldırıların hep karşısındadır.

Peygamber Efendimizin buyurduğu “beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur” düsturuyla ırk, renk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, tüm insanlığın hakkını ve hukukunu korumak için verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.


Bu insanlık dışı olayın müsebbiplerinin hakettikleri şekilde cezalandırılacağına inanıyorum. Konun takipçisi olmayı sürdüreceğiz. George Floyd'u saygıyla anıyor, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.