banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

Su Kirliliği Çalıştayı Şanlıurfa'da Yapılacak

Şanlıurfa DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu

 

“Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Kontrolü ve Madde veya Madde Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesi Projesi” Bakanlığımız ve TÜBİTAK MAM paydaşlığında 2012 yılı Ekim ayında başlatılmış olup 2014 yılı Ekim ayı itibariyle tamamlanmıştır. Proje kapanış çalıştayı, Müsteşar Yardımcımız Sayın Sedat KADIOĞLU’nun teşrifleri ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katılımları ile 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde Şanlıurfa’da DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

Tamamen yerli bütçe ile yürütülmüş olan proje kapsamında bitki koruma ürünleri de dediğimiz pestisitlerden kaynaklanan su kirliliği geniş bir çerçevede ele alınarak ülkemizin en büyük havzalarından olan ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü Büyük Menderes, Fırat-Dicle ve Seyhan-Ceyhan Havzaları ile Amasya, Manisa ve Sakarya pilot illerinde detaylı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda öncelikle ülkemizde geçmişte kullanılmış ve halen kullanılmakta olan pestisitlerin kapsamlı bir envanteri çıkarılmıştır. Söz konusu envanter ile belirlenen maddelerin pilot alanlarda yer alan su kaynaklarındaki seviyelerinin belirlenmesi amacıyla 1 yıl boyunca 2 aylık izleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımız tarafından noktasal kaynaklardan gelen tehlikeli maddelerin belirlenmesi maksadıyla yürütülmüş olan tüm çalışmaların çıktıları da bu çalışmanın çıktıları ile birlikte değerlendirilerek belirlenen spesifik kirleticilerin ve bunlara yönelik çevresel kalite standartlarının 2015 yılı içerisinde Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği’ne entegre edilmesi planlanmaktadır. Böylece Su Çerçeve Direktifi'nin uyumlaştırılması ve AB'ye uyum çalışmalarında önemli bir adım atılmış olacaktır. Bunun yanı sıra, söz konusu standartların mevzuatta yer alması ile sanayiciler, çiftçiler ve kamu kurumlarının uygulamaya yönelik birtakım sorumlulukları ortaya çıkacak ve gerek noktasal gerekse yayılı kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesine ilişkin uygulamalar hayata geçirilecektir. Tüm bu çalışmalar ile tehlikeli maddelerin ülkemiz su kaynaklarına olan etkileri kontrol altına alınarak çevre ve insan sağlığının korunmasına önemli katkı sağlanacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.