banner2
Öne Çıkanlar teog Faris Mohamed Al Mazrouei Gökhan Akkan Rizespor bakan

Bu Mantarlar etten pahallı


Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında yetişen "Kunkor" olarak adlandırılan mantarı toplamak için Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki vatandaşlar yaklaşık 10 kilometre dolaşıyorlar. Karların erimesi, yağan yağmur ve sıcaklıkla birlikte Karlıova'nın yüksek tepelerinde yetişen ve nadir bulunan Kunkor mantarı, her yıl Mayıs ile Haziran aylarında toplanıyor.

Etten daha pahalı olan mantarın kilosu, bu sene 30 ile 35 TL arasında değişiyor. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Erzurum gibi civar yerlerden Karlıova’ya sadece mantar toplamaya gelenler bile var. Hafta sonları ise mantara ilgi daha da yoğunlaşıyor.

Bir kilo mantar toplayabilmek için dağlık bölgelerde en az 10 kilometre dolaşmak gerekiyor.

Mantarın çok olduğu Karlıova bölgesinde geçen senelere göre bu sene mantar daha da az bulunuyor. Çünkü hem insanların rağbeti çok, hem de daha tam yetişmeden koparılıyor.

Mantar toplamak için saatlerce dolaşan kişiler bazen hiç mantar bulmazken, bazıları da buldukları mantarları ilçe merkezinde bulunan seyyar satıcılara satıyor. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.