banner2


    23 Eylül günü başlayan Suruç nar festivalinin birinci gününde hazır bulundum. Üç  gün sürecek bu festival, Suruç doğumlu olduğum için yaşımız itibarıyla bizden daha fazla Suruç’ u bilen var mı? diye bazen düşünüyorum.
     Suruç geçmişiyle de çok ihtişamlı idi. Urfa’ nın iki ilçesi özellikle ilim ve edebiyat alanında ön plana çıkmıştır. Birincisi Harran, ikincisi Suruç’ tur. Ne gariptir ki Harran evlerine benzeyen evler Suruç’ ta da vardır.
     Suruç Kaymakamı Sayın Kenan Aktaş bu evlerin benzerini Aligör’ den Urfa’ ya gelirken   yol kenarında numune olarak  yaptırdı . İnşallah ilerde bu evlerin içi  Suruç  kültürü ile dolar ve adeta bir müze haline gelir.
   Suruç’un nar festivalinde iki husus ayrıca ön plana çıkmıştır. Suruç’ ta yetiştirilen Arap atları ile kortejin önünde  deneyimli  jokeylerin at üstünde Suruç’un en işlek caddesinden geçmesi harika idi. Bence bu gösteri  bir çok etkinliğin önüne geçti.
      İkincisi ilk defa bir bando takımı  ile karşılaştık. Urfa  ve yöresi bandoya pek alışık değildir. Ancak Suruç’ ta ki bu etkinlik geçmişte  hizmet veren  Urfa Belediyesinin   bando takımını  hatırlattı.
         Şüphesiz ki; Suruç narı dünyada belki de çok az emsali olan bir nardır. Suruç narı  ne ekşidir ne de tatlı . Kendine has bir aroması vardır. Urfa’ nın tabiriyle mayhoştur. Çok lezzetli bir nardır. Mazideki Suruç kitabımda bu nardan bahsetmiştim.
         Bu etkinlik  gelecek yıllarda biraz daha gelişebilir. Çünkü yapılan etkinliğin eksi ve artıları gün geçtikçe  anlaşılır. 
          Suruç’ ta program yapan TRT Kürdi’nin Suruç’ u bilmesi gerekirdi. Bu programı yapmazdan evvel Suruç üzerinde bir araştırma yapılması halinde Suruç’ un geçmişi de bugünün  üzerine  ilave edilseydi daha mükemmel  bir  program olacaktı. Geçmişte Suruç üzerinde TRT Kürdi’de  iki program yaptım ve bu programlar adeta belgesel gibiydi. Edebiyat  ve şiir de eklenince daha harika bir etkinlik olabilirdi.
        Dünya çapında büyük bir şaheser   olan MAKAMAT Suruç kültürü üzerine yazılmıştır. Yazarı ise  Hariri’dir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 20.000 adet basılmıştır.  Makamat  geçmişte eski medreselerde ve hatta Avrupa’nın bazı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bu kitap piyasada artık bulunmuyor ve  yeniden basılması  gereklidir. 
       Ayrıca Suruç’lu alimlerin çoğu özellikle Arap edebiyatında yer almıştır. Hatta Bir Suruç’lunun Mısır’a kadı olması bu muhteşem  ilim ve kültürün bir parçasıdır.
       Aslında çeşitli isimlerle kaleme aldığım   üç defa basılan  Mazideki Suruç kitabı da tükenmiş ve piyasa da bulunmamaktadır.   Yeniden basılması, Suruç Kaymakamlığı tarafından  inşallah gerçekleştirilir. Bundan birkaç yıl önce Suruç terörle anılırken,  bugün Suruç’ ta, bu festivalin yapılması son derece önemlidir.
      Suruç’un narı  festivalini  gerçekleştiren Sayın Kaymakam ve Belediye Başkanı Kenan Aktaş’ı  ve ekibini kutluyor , bu festivalin hayırlara vesile olmasını diliyorum
Abdulkair İkbal

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.