banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

YSK'nın Seçim takvimi başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı takvim, 10 Mart'ta başlıyor. Açıklanan takvime göre, seçime katılacak siyasi partilerin aday listelerini, 7 Nisan'da en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya vermeleri gerekiyor. YSK ise 24 Nisan'da milletvekili kesin aday listeleriyle bağımsız adayları ilan edecek.

YSK tarafından açıklanan seçim takviminin aşamaları şöyle şekillendi:

10 MART: Oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri ilân edilecek.

14 MART: Muhtarlık bölge askı listeleri askıya çıkarılacak, tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılarak ve itirazlar alınmaya başlanacak.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilecek ayrıca, Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr internet adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmaya başlanabilecek.

27 MART: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler askıdan indirilecek ve itiraz süresi sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr internet adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanma süresi sona erecek.

29 MART: Muhtarlık bölgesi askı listeleri, yurtdışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

3 NİSAN: Siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlenecek.

Sandık bölgesi askı listeleri ile Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde askı süresi içinde yapılan değişikliklere itirazlar süresi sona erecek.

8 NİSAN: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek.

14 NİSAN: Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik seçmen listeleri belirlenerek www.ysk.gov.tr adresinden ilân edilecek.

15 NİSAN: Her sandık için adı önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanları belirlenerek, sandık kurulu başkan ve üyeleri SEÇSİS'e girilmeye başlanacak.

Milletvekili geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılacak itirazlar başlayacak.

21 NİSAN: Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11.00'de kura çekilecek, davete rağmen kuraya katılmayan bağımsız aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekimi yapılacak.

23 NİSAN: Milletvekili kesin aday listeleri ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmî Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak/yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

8 MAYIS: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanacak.

28 MAYIS: Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.

31 MAYIS: Temsilciliklerde oy verme işlemlerinin sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlayacak.

7 HAZİRAN: Oy verme işlemine başlanacak.

Yurtdışında randevu sistemi kaldırıldı

Öte yandan yurtdışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların yaşanmaması için randevu sistemini kaldırılarak, yurtdışında oy kullanma süresi uzatıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.