banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Urfa, Sulama Birliklerin sorunları TBMM'de


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU’un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Ayhan;  “ sulama kanallarında kullanılan malzemelerin kaliteziliğinin neden denetlemediğini sordu.
İŞTE İBRAHİM AYHANIN O ÖNERGESİ:
Şanlıurfa ili Bozova ilçesinde DSİ tarafında ihale edilen Yaylak Ovası sulama projesi 20.04.2001 tarihinde inşaatına başlatılıp 31.05.2006 tarihinde bitirilmiş olan projenin 183.220 dekar alan tarımsal sulamaya açılmıştır.
Bu proje Türkiye’de ilk kez ana kanalı Bival (Mansap) kontrollü olup yüksek basınçlı kapalı boru şebekesinden oluşan pompajlı sulama sistemidir. Bu sulama sistemi kapsamında 37 köy ve 2 beldeye su veren 18 adet CTP (cam takviyeli poli etilen) ana boru şebekesi bulunmaktadır. Bu proje kapsamında yer altına döşenen boruların en az 50 yıl dayanma ömrü olması gerekirken, bahse konu hatlardan bir kısmındaki boruların kalitesizliği,  projede belirtilen standartlara göre borulara gerekli kum gömleklemelerinin yapılmadığı ve işçilikte gerekli hassasiyetin gösterilmediği sonucu bir kısım hatlarda sürekli olarak (her gün) patlaklar meydana gelmektedir.
Patlakların meydana geldiği yerlerde, ürüne ve tarlaya zarar verdiği gibi o hat üzerinde sulama yapan çiftçilerin sularının kesilmesine ve binlerce dekar arazide tarımsal sulama yapılamamasına neden olmaktadır.
Bahse konu sulama projesi örnek alınarak buna benzer projelerin devam ettiği, şu anda yapımı devam eden Şanlıurfa Suruç Ovası sulama projesi 04.07.2011 tarihinde inşasına başlanılan ve dünyanın 5. Türkiye’nin 1. sulama tüneli olan ve Atatürk Barajından saniyede 90 m3 su aktarılarak 134 yerleşim yerinde toplam 94.814 hektar kurak tarım arazisinin modern sulama sistemi ile sulanacağı planlanmıştır. Suruç Ovası sulama projesi milli ekonomiye yılda yaklaşık 270.000.000 TL katkı sağlanacağı ve yaklaşık 200.000 kişiye iş istihdamının sağlanacağı, ülkenin sosyo ekonomik yapısında önemli bir yerinin olacağı ve böyle milyonlarca TL’ lik devasa bir projede ne yazık ki Yaylak ovası sulama projesinde yaşanıldığı gibi döşenilen boruların bir kısmının standartlara göre üretilmediği, borularda gerekli kum gömleklemelerinin yapılmadığı, montajlamasında gerekli hassasiyetin gösterilmediği iddia edilmektedir.       
Yıllardır tarımsal sulama suyu bekleyen Suruç ovası ve buna benzer projelerin yaylak sulama projesinde şuan yaşadığı gibi, sorunların daha fazlasını sulama yapacak olan çiftçilerin yaşayacağı kaçınılmazdır.
1-    Yaylak Ovası sulama projesi ve buna benzer projelerde hemen hemen her gün patlayan ve bu patlaklardan dolayı sulama yapamayan çiftçilerin mağduriyetleri ne şekilde giderilecek ve patlayan borular için nasıl bir çözüm yolu bulunulacaktır?
2-    Proje gereği işin ihale edildiği firma tarafından yer altına döşenen ve en az 50 yıl ömür biçilen boruların kalite standart belgeleri ile uyuşup uyuşmadığı ilgili kurum tarafından test edilip kontrol edilmişmidir?
3-    Proje hazırlık aşamasında yer altına döşenecek borularda arazinin Topoğrafik yapısına göre kot farkına uyulup uyulmadığı ve sulama şebekesine bırakılacak suyun bar basıncına dayanıp dayanamayacağı kontrol edilmişmidir?
4-    Proje kapsamında ilgili firma tarafından yer altına döşenen borularda projede belirtilen standartlara göre döşeme yapılıp, ilgili kurum tarafından gerekli denetimler yapılmış mıdır?
5-    Her iki projenin ihale bedeli miktarı ne kadardır?
6-    Tüm bu iddiaların araştırılıp gerekli önlemlerin yerinde ve zamanında alınması için bakanlık olarak oluşturulacak bir heyetle incelemelerde bulunmayı düşünmekte misiniz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.