banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Şevket Kazan, 'Sav'dan akıl'ı doğruladı

ortaya çıkan Önder Sav görüşmesinnde neler konuştuklarını açıkladı ve olağanüstü kongre taktiği iddialarını doğruladı.

Haber 7

Olaylı Saadet Partisi kongresinden sonra Numan Kurtulmuş'a karşı savaş açan kanadın sözcülülerinden ve Milli Görüş'ün kıdemli siyasetçilerinden eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile görüşmesinde neler konuştuklarını açıkladı.

Önder Sav'ın, görüşme talebinin Şevket Kazan'dan geldiğini ve 'Sizden kongre taktikleri mi aldı?' sorusuna "Ben onları söylemeye mezun değilim. Şevket Bey'le görüşün." sözlerinden sonra bir açıklama yapan Kazan, olağanüstü kongre şartları konusunda, "Bazı konularda karşı karşıya, bazı konularda birlikte görüş sergilediğimiz bir arkadaşım." dediği Sav'a akıl danıştıklarını doğruladı.

SİYASİ PARTİLER KANUNU: "250 YETER"
Bin 250 delegesi bulunan Saadet Partisi'nde Siyasi Partiler Kanuna göre, olağanüstü kongreye gidilmesi için kongre üyelerinin beşte birinin yani "250"sinin imzalı isteği olması gerekiyor.

Siyasi Partiler Kanunu'nun 14 Maddesi şöyle diyor:Büyük kongre parti tüzüğünün göstereceği süreler içerisinde toplanır. Bu süre iki yıldan az üç yıldan fazla olamaz. Olağanüstü toplantılar, genel başkanın veya merkez karar ve yönetim kurulunun lüzum göstermesi veya büyük kongre üyelerinin en az beşte birinin yazılı istemi üzerine yapılır.

Bugünkü Milli Gazete'de yer alan açıklamasında Şevket Kazan, Saadet Partisi'nin son kongresinde bir tüzük değişikliğine gidildiğini ve Siyasi Partiler kanuna göre delegelerin göre olağansüstü kongre çağrısı için gerekli olan 5'te birlik sayısının tüzük komisyonu tarafından bir rivayete göre 3'te bir veya 3'te ikiye çıkarıldığını söyledi.

Bu düzenlemein, bir hukukçu olarak kendisine göre 'bir azınlık hakkının ihlali' ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olduğunu belirten Kazan, konuyu bir bilen olarak  danıştıkları Önder Sav'ın da kendisine katılarak, olağanüstü kongre çağrısı için Siyasi Partiler Kanunu'nda geçen 1/5 şartının parti tüzüğünde 1/3 veya 2-3'e çıkarılamayacağını açıkça ifade ettiğini kaydetti.

Şevket Kazan Önder Sav görüşmesi için şunları söyledi:

"BİR AKADAŞIM"
"...Önder Sav benim CHP-MSP hükümetinden kabine arkadaşım. Daha sonra TBMM yaşantımda Grup Başkan Yardımcıları ve Parti Yetkilileri olmamız nedeniyle, bazı konularda karşı karşıya, bazı konularda birlikte görüş sergilediğimiz bir arkadaşım. Daha genel olarak Ankara Barosundan bir avukat meslektaşım. Kendisiyle baş başa konuştuğumuz konuya gelince, bir tüzük değişikliği sorunu.

RİVAYETE GÖRE, 1/3 YA DA 1/2

Şöyle ki; Saadet Partimizin bu son kongresinde gündeme bağlı olarak bir tüzük değişikliği yapıldı. Yapılan değişiklikle, delegeler için olağanüstü kongre davetlerinin, Siyasi Partiler Kanunu'na göre üye tam sayısının en az 1/5, buna paralel olarak Saadet Partisi tüzüğünde de üye tam sayısının en az 1/5'i olan olağanüstü kongre davet yetki, tüzük komisyonu tarafından bir rivayete göre 1/3'e, diğer bir rivayete göre ise 2/3'e çıkarılmıştır.

EN İYİ BİLEN ÖNDER SAV
Bu düzenleme, bir hukukçu olarak bana göre 'bir azınlık hakkının ihlali' idi ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıydı. Oysa tüzüklerin Anayasa'ya göre kanun hükümlerine uygun olması mecburiyeti vardır. Bu görüşümü değerli parti üyemiz Anayasa Hukukçusu Prof.Dr. Mustafa KAMALAK hocamız da teyit etti. Buna rağmen partimiz dışından bir bilene de danışmak istedim. Partimiz dışından bu hususları en iyi bilen, kamuoyunda kongre partisi olarak tanınan CHP'nin Genel Sekreteri Önder Sav idi. Randevu istedim kendisiyle görüştük. Kendisi de bana 1/5 olarak düzenlenen bir hakkın, 1/3 veya 2/3'e çıkarılamayacağını açıkça ifade etti. Görüşmenin konusu bu!"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.