banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

Şanlıurfa'nın çılgın projesinde sona gelindi VİDEO

Şanlıurfa'da  uzun yıllardır tüm siyasi partilerin seçim malzemesi olan Samsat kapı meydan projesinin hayata geçirilmesi için artık hiç bir engel kalmadığı öğrenildi.

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekillerince 2012 Genel seçimleri öncesi  vaad edilen 400 proje arasında yer alan Samsat kapı meydan ve Karakoyun çevre düzenlemesi  projesinin hayata geçirilmesi için tüm sorunların  aşıldığı açıklandı. Tarihte Şanlıurfa'nın kent girişi olan noktalardan birisi olan samsat kapının aslına uygun olarak düzenlenmesi için yıllardır  Genel kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığını aşamayan Şanlıurfa Belediyesi, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in uzun süren uğraşları sonucu Samsat kapı meydan projesini yapacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tarihi Samsat kapı  Meydan Projesiyle kente bambaşka bir görünüm kazandırmak için Milli savunma Bakanlığı  ve Genel Kurmay Başkanlığı ile görüşerek, Karakoyun deresi yanında bulunan  Mehmetçik Gazinosu ve Merkez komutanlığının yıkılması için karar aldırdı.  Gazeteci Reşat Uzun'a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk  Çelik,'tarihi samsat kapı meydan projesi Şanlıurfa'ya hayırlı olsun'dedi. vaad edilen tüm projelerin bir bir gerçekleştirmek için gece-gündüz çalıştıklarını vurgulayan Bakan Çelik' Samsat kapı meydan projesi deyip geçmeyiniz, burası çok kapsamlı bir projes, kentim tam ortasından geçen bir dere var, O dernin üzerinde tarihi köprüler bulunuyor, buradan Özel idaremiz tarafından temiz su akıtılacak, bu projenin hayata geçirilmesi için Mehmetçik Gazinosu ve merkez komutanlığının arazisi Milli Emlak Müdürlüğüne , oradan Şanlıurfa Belediyesine deviri olacak, bu işlemlerin imzaları bugün-yarın tamamlanıyor, Belediye Başkanımız Ahmet Fakıbaba ile Ankara'da bir araya geldik,  Şanlıurfa için bazı projelerin hayata geçirilmesi için ortak çalışmalarımız oldu, Samsat Kapı meydan projesin için artık söz Şanlıurfa Belediyesinindir'dedi.

 

GAZİNOYA KARŞILIK ORDU EVİ YAPILACAK

Samsat Kapı Meydan projesinin gerçekleşmesi için tüm engellerin ortadan kalktığını belirten Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba' Şanlıurfa için en önemli projelerden birisi daha gerçekleşecek, bu projenin yapılması için bize her türlü desteği ve kolaylığı sağlayan Bakanımız Faruk Çelik'e teşekkür' etti.

Samsat Kapı  meydanında 4-5 farklı projenin olduğunu vurgulayan Başkan Fakıbaba'  Samsat Kapı meydan projesinin yapılması için askeri mahvel ve Merkez komutanlığının yıkılmasına karşılık  Biz Belediye olarak, Tugay komutanlığının içinde bir Ordu evi yapacağız, buranın kullanım hakkını Şanlıurfa Belediyesi alacak. Samsat kapı meydan projesinin içinde yer alan Karakoyun deresinin içerisinden Fırat'ın suyu akacak.tüm tarihi köprülerin  ortaya çıkması için peysaj çalışmaları yapılacak'dedi.

 

SAMSAT KAPI TARİHÇESİ

1146 da Zengi hükümdarı Nureddin Zengi, Urfa’yı kuşatırken ordugâhını Samsat Kapı Meydanı’nda kurmuştur 18-19 yüzyıllarda Urfa’ya gelmiş olan Seyyahlar Carsten NİEBUHR, J.H.PETERMAN ve Eduard SACHAU gezi notlarında Samsat Kapı ve Meydanı’ndan bahsetmektedirler. O dönemde bu alanda bulunan saat kulesine izafeten’de saatçılar Kapısı denilmekteydi. Osmanlı döneminde Samsat Kapı ve Meydanı şehrin kuzey yönündeki ulaşımını sağlayan önemli bir giriş noktasıydı.” 

Musul hükümdarı İmâdeddin Zengi, 1144 yılında Haçlı hâkimiyetindeki Urfa’yı kuşatırken ordusunu Saatler Kapısı önündeki meydana konuşlandırmıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda Urfa’ya gelen batılı gezginler notlarında Samsat Kapısı’ndan bahsetmişlerdir. Osmanlı döneminde kapının ismi değişerek “Samsat Kapısı” adını almıştır. Kapı, kentin kuzeyine doğru çıkışlarda ve özellikle Samsat’a gidişlerde kullanılmıştır.” Kaynak: Reşat Uzun / Urfastar.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.