banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Prof. Ali Nesin'in türban sorunu çözümü

Nesin referandumda oyunun rengini de açıkladı. Türban sorunu da değerlendiren Nesin, sorunun çözüm yolunu gösterdi.

HABER 7

Türkiye'nin önemli matematikçilerinden biri olan Prof. Dr. Ali Nesin, 22 Temmuz Perşembe akşamı, Nuriye Akman'ın TRT Haber'de sunduğu "Akılda Kalan" programına konuk oldu.

Sıra dışı yorumlarıyla da tanınan Ali Nesin, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un matematik hesabına ilk kez cevap verirken, türban sorununun rektörlerin hapse girmeyi göze almasıyla çözülebileceğini söyledi.

ALİ NESİN: PKK'YI 5 DEFA BİTİRDİYSEN 6 DEFA DOĞURMUŞSUN DEMEKTİR

Ali Nesin, Nuriye Akman'nın "İlker Başbuğ'un, ‘Matematiksel olarak baktığımızda 26 yılda, güvenlik kuvvetleri 5 defa bu PKK terör örgütünü bitirmiş. Bu bir tespittir' demesi üzerine Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz, Başbuğ'a matematikçi Ali Nesin'den ders almasını önerdi. Nasıl karşıladınız bu sözleri?" sorusuna, "Mutlaka bir bildiği vardır. Hangi anlamda bitirmiştir? 5 defa bitirdiysen demek ki 6 defa da doğurmuşsun demektir. Yeni baştan başlamışsın demektir. Bunlar politika. Birtakım demogojiler yapılacak. Herkes yapıyor" şeklinde yanıt verdi.

ALİ NESİN: "REKTÖRLER HAPSE GİRMEYİ GÖZE ALIRSA TÜRBAN SORUNU BİTER"

Programda türban sorunu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ali Nesin, rektörlerin hiç kimseden emir alamayacağını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararını tanımayıp, gerektiğinde hapse girmeyi göze alarak bu sorunu bitirebileceklerini söyledi.

Ali Nesin ile Nuriye Akman arasında şu ilginç diyaloglar yaşandı:

Nuriye Akman: Türban sorununun nasıl çözülebileceğini düşünüyorsunuz?

Ali Nesin: (Önündeki kağıdı alarak..) Alacaksınız, böyle yırtacaksınız. Türkiye'nin böyle bir problemi yoktur. Bitti.

Nuriye Akman: Anayasa Mahkemesi kararları varken, bu nasıl yapılabilir? Bir güç, irade mi gerekiyor?

Ali Nesin: Üniversite rektörleri hiç kimseyi dinlemesinler. Yasa kendi kendine yok olur.

Nuriye Akman: Peki rektörlerin bu yapabilmesi için ne lazım?

Ali Nesin: Kişilik lazım. Doğru, yanlış nedir? Başkasından yanlış bir emir almayı kabul etmemek lazım… Bunu yapabilen rektör varsa, gereğini yapabilir.

Nuriye Akman: Politikacılara hiç gerek kalmaz diyorsunuz. Peki rektörler ya hapse atılırlarsa?

Ali Nesin: Hapse atılmaktan korkarlarsa ne olacak ki… Hapis o kadar kötü bir şey değil. İşkence yoksa bir şey yok. Kalem kâğıdın varsa çalışabiliyorsan oh ne güzel ekmek elden su gölden… Hapis o kadar kötü bir şey değil. Korkmasın insanlar…

Nuriye Akman: Nasıl hapse alındığına bağlı… Türban yasağını uygulamadılar diye hapse girerlerse kahraman mı olurlar?

Ali Nesin: Düşünce suçu kadar güzel bir şey var mı?

Nuriye Akman: Siz neden girmiştiniz hapse?

Ali Nesin: Orduyu isyana teşvikten girmiştim. Kemal Tahir'in, Nazım Hikmet'in girdiği gibi… İyi ekollerdenim.

ALİ NESİN, REFERANDUMA "EVET" DİYOR

Nuriye Akman, Ali Nesin'in referandumda oyunun ne olacağını sorunca, Nesin oyunun "Evet" olacağını açıkladı ve "Çünkü değişiklik yapılması gerekiyor. Bu bir adımdır. Üç adım atılması gerekiyor belki ama hiç olmazsa bir adım atalım. Sadece o yüzden" dedi.

TÜBİTAK, MATEMATİK KÖYÜ'NÜ DESTEKLEMEDİĞİNDE NE HİSSETTİ?

Ali Nesin, Akılda Kalan'da Matematik Köyü'nü desteklemeyen Tübitak'a yazdığı açık mektupla ilgili olarak da şunları söyledi: "Tübitak'tan destek alamadığımıza değil, Tübitak'ın destek vermediğine üzülüyorum. Tübitak'ın öyle bir projeyi desteklemesi gerekirdi. Bu Türkiye açısından önemlidir. Sadece benim açımdan değil. Hiçbir kin güttüğüm yok".

ALİ NESİN'İN SİVAS YILLIĞINDAN MESAJ

Programda Sivas katliamına da göndermeler yapan Nesin, "Sivas yıllığımda şöyle bir mesaj yazdım. Onlar ne kadar bizi yakmak isterlerse onlardan yanayız. Biz mecburuz. Aydınları yakmak isteyenler halktır. Kimin kışkırtmasıyla gelmişler bilmiyorum ama onlar halk. Biz onlardan yanayız. Onlar ne kadar mağdurlarsa, ne kadar zavallılarsa, ne kadar şiddete başvuruyorlarsa biz de o kadar onların yanındayız. Hatta Sivas'a mesaj yolladım, köye yollayın çocuklarınızı köye gelsinler. Bedava…" dedi.

AKILDA KALAN

Nuriye Akman'ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20.10'da TRT Haber'de ekrana geliyor. Yapımını Aynur Çelebioğlu'nun ve Mustafa Özkurt'un yaptığı programın danışmanlığı İrem Şık ve Can Uludağ'a ait.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.