banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Karbonmonoksit Zehirlenmesi Önlemleri Nelerdir Yeşilova Nicolò Zaniolo

Barzani'nin temsilcisi: “İslam dini özgür olanların dinidir”

HÜDA PAR 2’inci Olağan Kongresinde konuşan Mesut Barzani’nin temsilcisi Ahmed Kanî, hiçbir zaman hiçbir yerde ve hiçbir surette İslam’ın, Kürdistan’ın kurulması için engel teşkil etmediğini belirterek, Kürtlerin herkesten ziyade İslam’a hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

“İslam dini Kürdistan’ın kurulması için hiçbir zaman engel teşkil etmedi”
HÜDA PAR 2’inci Olağan Kongresine Mesut Barzani’nin temsilcisi olarak katılan KDP yöneticilerinden Ahmed Kanî, burada yaptığı konuşmada önemli mesajlar vererek, İslam’ın özgür olanların dini olduğunu, hiçbir zaman hiçbir yerde ve hiçbir surette İslam’ın, Kürdistan’ın kurulması için engel teşkil etmediğini ve Kürtlerin de herkesten ziyade İslam’a hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

Dün Ankara Atatürk Spor ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen HÜDA PAR 2. Olağan Büyük Kongresinde konuşan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin temsilci, KDP (Kürdistan Demokrat Partisi / Partîya Demokrata Kurdistan) yöneticilerinden Ahmed Kanî, önemli mesajlar verdi.

“Bugün böyle büyük bir kongrede bulunduğum için onurlu ve gururluyum. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin temsilcisi olarak, Sayın Barzani’nin selamlarını getirdim. Sizleri, Kürdistan Demokrat Partisi’nin üyelerinin, Kürdistan halkının kardeşlik ve barış mesajıyla selamlıyorum.” diyen Ahmed Kanî, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ne Araplar ne Türkler ne Farslar ne de Kürdlerin bir birine üstünlüğü yoktur”

“Yüce Allah şöyle buyuruyor; ‘Ey insanlar! Gerçekten biz sizi bir erkek bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Kuşkusuz Allah katında sizin en değerli olanınız takvaca en üstün olanınızdır. Şüphesiz Allah her şeyden hakkıyla haberdardır, hakkıyla bilendir.’ Hatem’ül Enbiya olan Hz Muhammed (as) Arap kabilelerinden olan Kureyşliler arasından çıkmış olmasına rağmen ne Araplar ne Türkler ne Farslar ne de Kürdlerin bir birine üstünlüğü yoktur. Allah katında üstün olanlar takvalı olanlardır. Allah’a inan insanlar dışındaki hiçbir insan Allah’ın halifesi değildir. Allah’a hizmet insana hizmet demektir. İslam, insaniyet dinidir, insaniyete hizmet dinidir. Birliktir, kardeşliktir. İslam dini, kişinin kendisini üstün gördüğü din değildir.”

“İslam dini özgür olanların dinidir”

Kanî, “Biz Kürtlerin herkesten ziyade ve en güzel şekilde İslam dinini anlamamız gerekir ki en güzel şeyin İslam’a hizmet olduğunu görebilelim. İslam dini insana hizmet, hayatı korumak ve özgürlüğü yaşamaktır. İslam dini özgür olanların dinidir.” dedi.

İslami ahlak ve anlayışın her yeri kuşatması gerektiğini söyleyen Kanî, konuşmasına Zümer suresi 18’inci ayetini okuyarak şöyle devam etti:

“Kürdistan halkı İslam’ın her alanı kuşatması için çalışması gerekir”

“ ‘Onlar ki sözü dinlerler ve onun en güzeline uyarlar. İşte onlar Allah’ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir. Ve İşte onlar akl-ı selim sahibi olan kimselerdir.’ İslam anlayışı her yönetim ve yaşam tarzına kulak veriyor ve en iyi hizmeti seçiyor. Kürdistan halkı, insanlığın görüşlerini savunan ve özellikle güzel ahlak ve davranışların simgesi olan İslam’ın her alanı kuşatması için çalışması gerekir.”

“Biz Kürtler bugün hangi fikir ve anlayış içerisinde olursak olalım; kültürlü, aydın ve güzel ahlakı göz ardı etmeyelim”

Allah’ın insana bahşetmiş olduğu en güzel şeyin güzel ahlak olduğunu ifade eden Kanî, “Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de peygamberine şöyle buyuruyor; ‘Muhakkak ki sen yüce ahlak üzeresin’ Bu ayetin anlamı şudur; Ey Allah’ın peygamberi! Ey kendisini beşeriyet için gönderdiğimiz insan! Sen en büyük, en güzel ve en yüce ahlak sahibisin. Bakın, Allah’ın peygamberi ev, mal, mülk peşinden koşmadı. O, güzel ahlak peşindeydi. İslam dininde, semavi dinlerde Allah’ın insana bahşetmiş olduğu en güzel şey güzel ahlak, büyük ahlak sahibi olmaktır. Molla Mustafa Barzani de her zaman tavsiye olarak ‘Güzel ahlak sahibi olun, güzel fikirlerle hayatınızı süsleyin, güzel davranış ve ahlak ile hizmet yaparak muhabbet ile hayatınızı idame edin.’ der. Bundan dolayı biz Kürtler de bugün hangi fikir ve anlayış içerisinde olursak olalım; kültürlü, aydın ve güzel ahlakı göz ardı etmeyelim. Eğer böyle olursak birileri bizi daha iyi ve daha güzel anlayacak.” şeklinde konuştu.

“Referandum dâhilinde bir hak elde edelim ve bölge için Kürdistan’da güzel bir örnek olalım”

Kürdistan’ın geleceği adına da kısa bir değerlendirmede bulunan Ahmed Kanî, şunları söyledi: “Hepimiz de biliyoruz ki İslam çatısı altında Ortadoğu da büyük İmparatorluklar kuruldu. Araplar Abbasi ve Emevi devletlerini kurdu. Farslılar Safevi İmparatorluğunu ve Türkler de Osmanlı İmparatorluğunu kurdular. Ama maalesef Kürtler tarihi boyunca hiçbir hak elde edemediler ve devlet kuramadılar. Ama şu bilinmeli ki hiçbir zaman hiçbir yerde ve hiçbir surette İslam dini Kürdistan devletinin kurulması için engel teşkil etmedi. Allah Kürtlerin yar ve yardımcısı olsun. Özgürlükler içerisinde bütün fikirleri, dinleri, özellikle İslam dini için referandum dâhilinde bir hak elde edelim ve bölge için Kürdistan’da güzel bir örnek olalım.”

“Sayın Barzani barış hususunda her türlü katkıyı sunmaya hazırdır”

Yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye’de tıkanan süreç hakkında da konuşan Kanî, “Biz barış sürecini destekliyoruz. Kardeşlerim! Bütün kanaatimle söylüyorum ki maalesef bugün bir sıkıntı, nahoşluk Kürdistan’a yönelmiş durumda. DAİŞ’in bölgede yaptıkları ortada. Türkiye’de ise barış süreci durmuş durumda. Barış sürecinin tekrar başlamasını istiyoruz. Sayın Barzani barış hususunda her türlü katkıyı sunmaya hazırdır. Bu münasebetle tekrar kongrenizin hayırlara vesile olmasını dileyerek, başarı temennisinde bulunuyorum.” dedi. (İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.