banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Diyarbakır anketi BDP'yi şoke etti!

BDP'nin 'boykot' kararını açıklamasının ardından gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 39'u referandumda 'evet', yüzde 38'i 'hayır' oyu kullanacağını belirtti.

Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 8'de kalırken, 'BDP'nin referandumu boykot etmesi kararınızı etkiler mi?' sorusuna katılanların yüzde 53'ü 'etkilemez' yanıtını verdi.

Diyarbakır'da bir süre önce, kapatılan eski DEP Milletvekili Sedat Yurtdaş, Diyarbakır eski Ticaret Odası Baskanı Mehmet Kaya'nın da aralarında bulunduğu 50'ye yakın işadamı, sivil toplum örgütü temsilcisi ve gazetecilerin kurduğu düşünce kuruluşu Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi anket yaptırdı.

Anayasa değişikği paketinin oylanacağı 12 Eylül Referandumu ile ilgili Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Rüstem Erkan ve ekibinin gerçekleştirdiği anketin sonuçları açıklandı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında sonuçları açıklanan ve 11-12 Temmuz tarihleri arasında 677 kişinin katıldığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

Ankete katılan 446 erkek ve 231 kadının yüzde 29.8'i, 300 TL'nin altında geliri olduğunu söyledi.

Ankette katılanların yüzde 64'ü DTP'ye, yüzde 31'ü de AKP'ye 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde oy verdiklerini söylerken, '12 Eylül 2010'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumunda tercihiniz ne olacaktır?' sorusuna, yüzde 39.8 'evet', yüzde 38.1'i 'hayır', yüzde 8.7'si 'oy kullanmayacağım' yanıtını verdi.

Kararsız olduklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 13.4 olarak ankete yansıdı.

Referandumda 'evet' oyu vereceklerin yüzde 68.2'si 'demokrasiye katkısı olacağı için' referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını belirtirken, yüzde 16.5'i 'Kürt sorunun çözümüne katkı sağlayacağı'nı, yüzde 14.5'i ise, 'iktidarı desteklediği için' evet oyu kullanacağını söyledi. Yüzde 0.8 ise başka gerekçe gösterdi.

Tercihi 'hayır' olanların yüzde 31.7'si 'demokratikleşmeyle ilgili yeterince madde bulunmadığı'nı yüzde 49.4'ü, 'Kürt sorunuyla ilgili değişiklik olmadığı'nı düşünürken yüzde 17.7'si ise, 'BDP bu değişikliği desteklemediği için' hayır oyu kullanacağı görüşünü bildirdi. Başka gerekçe gösterenlerin oranı 1.2'de kaldı.

BDP'nin boykot kararına "hayır" çıktı

Anketten çıkan en çarpıcı sonuç ise 'BDP referandumda boykot etmesi kararınızı nasıl etkiler?' sorusuna verilen yanıttan ilginç sonuç çıktı.

Ankete katılanların yüzde 53.1'i 'kararımı etkilemez' yanıtını verirken, yüzde 46.9'u 'ben de oy kullanmam' dedi.

Ankete katılan seçmenlere sorulan 'Sizce nasıl bir anayasaya ihtiyaç var?' sorusuna yüzde 30.2'si Kürt sorunu çözecek değişiklikleri içeren bir anayasa, yüzde 26.3'ü bütün siyasi partilerin desteği ile hazırlanacak bir anayasa, yüzde 17.6'sı mutlaka BDP'nin desteğini alacak bir anayasa ihtiyacı olduğunu belirtti. Yüzde 24.9'u başka yanıtlar verdi.

'Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' sorusuna ise ankete katılanların yüzde 47.1'i Kürt sorunu, yüzde 35.1'i işsizlik derken, yüzde 17.8'i başka sorunları söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.