banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Gül, Başbuğ'u uyardı

Cumhurbaşkanı Gül, Kuzey Irak yönetimini hedef alarak "sözün bittiği yerdeyiz" diyen Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a "Bunlar tamamen hükümetin bileceği şeyler" uyarısında bulundu. Gül, "Bazı konular çok açık konuşulunca olacak şeyler olmaz" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 'terörle mücadeleye' yönelik açıklamalarına devletin zirvesinden de tepki geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbuğ'un Kuzey Irak yönetimini işaret ederek "Sözün bittiği yerdeyiz" şeklindeki sözlerine "Bunlar tamamen hükümetin bileceği şeyler" karşılığını verdi. Gül, ardından önemli bir uyarıda bulundu: "Bazı konular açık konuşulur, bazı konular çok açık konuşulunca olacak şeyler de olmaz."

HASSAS BİR SÜREÇ
Gül, Nijerya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, Başbuğ'un Star TV'ye verdiği röportajla ilgili sorular üzerine, şunları söyledi:

''Terörle mücadele Türkiye'nin en büyük meselesidir, birinci meselesidir ve kapsamlı bir meseledir. Bunun dış politika boyutu vardır, güvenlik güçlerinin sahada mücadelesi vardır, ekonomik sosyal boyutları vardır. Aslında bu tamamen hükümetin bileceği bir şeydir. Irak'la ilgili, özellikle dış ülkelerle ilgili, çevreyle ilgili. Tabii ki Kuzey Irak'ın ve Irak'ın terörle mücadeledeki işbirliğiyle ilgili konular, bunlar çok hassas olduğumuz bir süreç içerisinde ve herkesin de bu süreçte katkısını beklediğimiz bir dönemde bunlar nasıl yorumlanır. Bunlar tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bir konudur. Ayrıca çok kapsamlı götürülmesi gereken bir konudur... Bazı konular açık konuşulur, bazı konular çok açık konuşulunca, olacak şeyler de olmaz. O bakımdan bu konuyla ilgili fazla bir şey söylemek istemem."

İŞBİRLİĞİ KAÇINILMAZ

Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığından asla taviz vermeyeceğini vurgulayan Gül, hem yurtiçinde hem de uluslararası alanda işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı, "Bu sadece Türkiye'nin beklentisi değil, herkesin görevidir. Şüphesiz ki terör örgütü Irak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığı için en çok bizimle işbirliği içerisinde olması gereken ve bununla ilgili yeni bir dönemin başlatılması da söz konusudur. Bu konuda önemli mesafelerin de alınmakta olduğunu söylemek isterim. Ama bu konuların detaylarını doğrusu basınla konuşmayı da çok doğru bulmam. Çünkü bizim amacımız netice almaktır'' ifadelerini kullandı.

LİDERLER GÖRÜŞMELİ

Gül, ''İktidarla ana muhalefet arasında görüşme polemiği var. Çankaya Köşkü'nde bir zirve toplamayı düşünüyor musunuz'' şeklindeki soruyu ise şöyle cevapladı:

''Ben parti başkanlarıyla görüştüm tek tek bu konularla ilgili. Ayrıca üçlü çağrıda bulundum ki usul meselelerine hiç girmeden büyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye. Bu ikili olur, toplu olur, nasıl olabiliyorsa...''

YÖK'ten izahat istedim

YÖK'ün Giresun Üniversitesi için iki oy alan rektör adayını tercin etmesi de gündemdeydi. Bu konudaki düşünceleri sorulan Cumhurbaşkanı Gül, "Benim önüme herhangi bir şey gelmedi. Bir kaç gün önce Kazakistan'daydım.Ama gazetelere yazılanları okudum. YÖK'ten izahat istedim. Yani nasıl kriter uygulanıyor, nasıl değerlendiriliyor, nasıl yapıyorlar, neye önem veriyorlar? Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim" dedi.
 
Gül, rektör seçim ve atamalarıyla ilgili sistemin doğru olmadığına yönelik kanaatini de tekrarlayarak şöyle devam etti:

DÜZENLEME ŞART
"Bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; o günkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru, en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteleri nasıl düzenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim.''

Bugün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.