banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Baronlar Sarıgül için diyet istedi

Sol kanatta siyasette yeni arayışlar hız kazanmış durumda. Genel seçimlere daha uzun bir süre bulunmasından dolayı çalışmalar yerel seçimlere odaklandı. Solda ilk hedef Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanı yapmak. Bunun için ikinci girişim de yapıldı ve adaylık tarihi bile belirlendi.
Mustafa Sarıgül, sol kanatta büyütülen bir umut olarak geldi. 1987’de en genç milletvekili olarak parlamentoya giren Sarıgül’ün tek hedefi var: Bu kez Meclis’e iktidar adayı partinin genel başkanı olarak girmek.
Sarıgül “Başbakan” olma hayalini yakın çevresine 1991’de ortaya koydu. 1999’dan bu yana oturduğu Şişli Belediye Başkanlığı da, muhtemel bir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da bu yolda bir araç.
CHP içinde Deniz Baykal’a karşı verdiği Genel Başkanlık yarışını 29 Ocak 2005’teki Olağanüstü Kurultay’da kurt rakibinin usta hamleleri ile kaybetti. Bunun bedelini de 24 Mart 2005’te CHP’den atılarak ödedi.
Sarıgül, CHP’ye alınacağına dair yeşil ışığın yanmayacağını görünce bu kez kendi rüzgarını dışarıdan estirmeye girişti. 2009’da ileride partileşmek üzere Türkiye Değişim Hareketi’ni kurdu. Anadolu’daki örgüt açılışlarının hemen hepsine gitmeye çalışarak bir rüzgar estirmeye çalıştı.
Muhtemel bir erken seçimde teşkilatlanma barajına takılmamak için Yaşar Nuri Öztürk’ün Genel Başkanlığını terk edip gittiği Halkın Yükselişi Partisi’ni (HYP) bir şekilde devraldı.
30 Mayıs 2010’da yaptığı Ümraniye mitinginde, meydanda bulunan binlerce kişiye partisinin kurulacağı tarihi açıkladı. Meydanı dolduranlara, “Benim rütbe heyecanım yok, ama yurttaşlarıma hizmet borcum var” diyerek ekledi:
“Bazı baronlar 5 gün boyunca bana baskı yapmaya çalışacaklar. Ama şunu bilsinler ki Mustafa Sarıgül, bakan gözleri, uzanan elleri nasıl boşa çıkarabilir ki?"
KILIÇDAROĞLU İÇİN PARTİLEŞMEYİ BIRAKTI
Ancak, 8 Mayıs’ta Deniz Baykal’ın seks kasedi skandalının ortaya çıkması üzerine partiden ayrılması ile CHP’de yeni bir dönemin kapısı açıldı. 22 Mayıs’ta büyük bir rüzgarla Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geçmesi Sarıgül’ü korkuttu. Medyanın estirdiği “Gandi rüzgarı” Sarıgül’e attıracağı adımı durdurdu.
Sarıgül, partiyi kurmak için açıkladığı tarih gelip geçmesine rağmen sessizliğe gömülmüştü. Bu sırada TDH yöneticilerinin telefonlarına bile çıkmadı.
Tam da Ümraniye meydanında dediği gibi baronlar devreye girdi. Rahmi Koç, Aydın Doğan ve bir üçüncü isim Sarıgül’e “Partini kurma” baskısı yaptı. Kayıp Sarıgül, 22 Haziran’da ortaya çıktı ve partisini kurmaktan vazgeçtiğini, Kılıçdaroğlu’na tam destek vereceğini açıkladı:
“Ülkemize duyduğumuz sorumluluğun gereği Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak, siyasetteki değişim rüzgarlarına fırsat vermek için bugün bütün Türkiye’nin fedakarlık yapma günüdür.
Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığındaki CHP’nin yurdumuzda bir umut estirdiğini görüyoruz. Yurttaşlarımız CHP’deki değişime bir fırsat tanımak istiyor. Ben ve arkadaşlarım çok zor bir karar aldığımızın bilincindeyiz. Parti kurmayacağız.”
KILIÇDAROĞLU PARTİYE BİR TÜRLÜ ALMADI
Sarıgül’ün liderlik hırsını bilen Kemal Kılıçdaroğlu, bir yıl sonra yapılacak seçimlerde CHP’nin bu rüzgarla elde edeceği başarıya kimseyi ortak etmek istemiyordu. Sarıgül’ün CHP’ye katılmasının önündeki engeli kaldırmada ayak sürüdü.
CHP’nin Haziran 2011 seçimlerde istediği sonucu alamayınca, bu kez Kılıçdaroğlu’nda Sarıgül korkusu ortaya çıktı. Önce başarıya ortak etmemek, sonra da başarısızlığı yüzünden partinin hemen elinden kayacağı düşüncesiyle Mustafa Sarıgül’ü partiye almadı.
FEDAKARLIK SIRASI BU KEZ KILIÇDAROĞLU’NDAN İSTENDİ
Yerel seçimlerin gündeme gelmesiyle birlikte malum baronlar, bu kez fedakarlık sırasının Kılıçdaroğlu’nda olduğunu dile getirmeye başladılar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için parti içinde Gürsel Tekin açıkça aday gösterilmeyi beklerken “baronlar” CHP’nin adayı olarak Sarıgül’ü görmek istiyor. Bu isteklerini de açık bir şekilde Kılıçdaroğlu’na ilettiler. Sarıgül’ün geçmişte kendisi için fedakarlık yapıp ferağatta bulunduğunu hatırlatan aynı isimler, bu kez sıranın Kılıçdaroğlu’nda olduğunu ortaya koydular.
CHP kulislerinden alınan bilgiye göre, Eylül ayının ortasında Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını açıklamış olacak.
Kaynak: ROTAHABER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.