banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

Doktor Şerif'ten Urfalılara Önemli Uyarılar

Konu ile ilgili olarak "Covid 19 ve Şanlıurfa" başlığıyla bir yazı yazan Dr. Şerif Kurtuluş, fırın, market, pazarcı, kuaför-berber, toplu taşıma çalışanların kişisel hijyen, eldiven-maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını istedi.

İŞTE O YAZI:

11 Mart 2020 tarihinde ilk Covid 19 vakası açıklanmasıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de virüsle mücadele edilmeye başlandı. İstemesek de yeni bir yaşam şekline girmek zorunluluğu oluştu.

Ülkemizde büyük şehirlerde virüsün etkileri daha ağır şekilde kendini hissettirdi. Hastaneler hazırlıklıydı ve diğer ülkelere nazaran hastalarına sahip çıkarak başarısını kanıtlamış oldu. Sağlık çalışanları da bu virüsten fazlasıyla etkilendi. Hastaları için can verdiler. Görev şehitlerine rahmet diliyorum.  Ruhları şad olsun. Yaşama mücadelesini kazananlar da oldu. Karantinada kalanları söylemiyorum bile..! Sağlık çalışanları ailelerinden, sevdiklerinden ayrı kalarak büyük bir psikolojik stres içinde kaldılar.

Dünya da Covid 19 için ilk dalgayla halen mücadele eden ülkeler olduğu gibi ikinci dalgayla karşı karşıya olan da var. Ülkemiz genel olarak sağlık mücadelesini eksik yönlerine rağmen başarıyla götürmektedir. İlk evre bitmek üzere ve asıl evreye yani virüsle birlikte yaşamayı öğrenme evresine geçiş sürecindeyiz. Ülkemizin dinamik bir süreci olduğunu biliyoruz. Sağlık alanında bu dinamikler her bölge, her il ve ilçe için farklılıklar göstermektedir. Mesela Şanlıurfa için; uzakdoğu başta olmak üzere bir çok ülke ile ticari ilişki, bir çok ülkede eğitim gören öğrenciler ve umre ziyareti belirgin düzeydeydi. Bu gruplar karantina uygulamalarına tabi tutularak virüs kontrol altında tutuldu. Devlet kurumlarının çalışmasıyla üstesinden gelindi. Ancak nüfus hareketlenmelerinin kısıtlı olduğu dönemi de geride bırakmak üzereyiz.

Şanlıurfa insanına seslenmek isterim.

Filyasyon yani kaynağı bulma uygulaması en az olan il Şanlıurfa olmasına karşın en az vaka olan iller arasında yine Şanlıurfa yer almaktadır. Filyasyon uygulamasının sağlıklı işleyebilmesi için Covid hastasının en üst düzeyde işbirliğine ihtiyaç duyar. Bu olmayınca bulaştırıcı kişiye erişmek zor olmaktadır. Şikayeti olmayan ama virüs taşıyan bir kişi yüzlerce kişiyi enfekte edebilir. Bazılarını yoğun bakıma düşmesine neden olabilmektedir.

Covid 19 süreci artık kişisel koruyucu tedbirlerede ihtiyaç duyar duruma geldi. Bu süreçte toplumun her ferdine iş düşüyor. Hastanelerde her gün belirli saatlerde el hijyeni, sosyal mesafe, maske takılması için uyarılarda bulunuluyor. Ve bu uygulamadan kimse alınganlık duymuyor. Lütfen sizler de (fırın, market, pazarcı, kuaför-berber, toplu taşıma çalışanları, esnaf ve daha nice iş kolları) kişisel hijyen, eldiven-maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına uyalım. Uymayanları uyaralım.

Unutmayın, hastaneye yatanların çoğu Covid hastalığına yakalanma ihtimallerini bile düşünmediklerini söylüyorlar. Sizler nefesinizin daralmasını beklemeden kurallara uyarak kendinizi koruyabilirsiniz.

Akrabalık ilişkilerinin yoğun yaşandığı ilimizde bayramın da yaklaşmasıyla birlikte bazı riskler görünür hale gelmiştir. Sosyal mesafeyi hiçe sayan bazı ortamlar çok büyük bir riskle karşı karşıyadır. Vaka sayısı en az iller arasında kalmak için biraz daha duyarlı olmakta fayda vardır.

Duyarsızlık bizi en kötü senaryoya götürecektir. Şanlıurfa’nın izolasyonu ve sokağa çıkma kısıtlamaları anlamına gelecektir. Özgürlükleri sonuna kadar yaşayabilmek için azami ölçüde önlemlerimizi almalıyız.

Sağlıklı güzel günleri sevdiklerimizle birlikte karşılamak ümidiyle...

Saygılarımla

Dr. Şerif Kurtuluş
(13 Mayıs 2020)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.