banner2
Öne Çıkanlar Karaköprü PTT 1. Lig hava durumu ak parti Elias Jelert Kristensen

Kozmetik kullananların dikkatine, Kozmetiklerdeki simgeler ne demek?
Satın aldığınız diş macunu, şampuan, krem gibi ürünlerin bulunduğu tüplerin arka yüz alt kısımlarında yer alan koyu renkli küçük karecikler mutlaka hepinizin dikkatinizi çekmiştir. Çünkü bu noktalar krem kutularının arkasında bir süs değil, içerisinde bulundurduğu maddelerin özelliklerini gösteriyor.
Bu kareciklerden koyu renkli olanlar, özellikle siyah karecikler tüp içeriğinin tamamen kimyasallardan oluştuğu anlamına geliyor.
Bu kimyasal maddeler arasında Aramotik Aminler, parafinler, dlikonlar, petrol ürünler, flatatlar, peg, triclosan, sodyum laural Sülfat ve formaldehid vericiler.
Formaldehid Vericiler: İmidazolidinil-Üre 2-Brom-2-Nitropropan-1,3-Diol 5-Brom-5-Nitro -1,3-Dioksan Diazolidinil-Üre DMDM-Hidantion Hidroksimetilglicinat.
Sodyum Lauril Sülfat:
-Şampuanlardan duş jellerine, diş macunlarından deterjanlara kadar geniş bir
alanda kullanılıyor.
-Dünyada en çok kullanılan yüzey aktif madde / deterjan / tensid.
-Mukozayı ve diş etlerini tahriş etme ihtimali çok yüksek.

Halojenli Organik Bileşikler: Brom, iyot ve klor içeren binlerce maddenin oluşturduğu bir grup. Çoğu alerji oluştururken bazıları kansere neden olabilmekte, hepsi de
çevrede biriktiriyor. Kathon (klormetilizotiyazolinon +metilizotiyazolinon) ıslak mendillerde ve kozmetiklerde koruyucu olarak kullanılıyor.
Triclosan: Klorlu organik bileşik. Deo, diş macunu, duşjeli, losyon ve kremlerde kullanılıyor. Vücutta karaciğer fonksiyonlarını etkileyebiliyor. Dioksin de içerebiliyor. Dioksin vücutta birikebilmekte, bazıları çok az miktarlarıyla bile klor aknesi oluşumuna, bazıları ise kansere neden olabilmekte.
PEG / PEG Türevleri: Emülgator olarak kullanılyor. Cildi, zararlı maddeler için daha geçirgen yapıyor; dioksan ve etilenoksit gibi kirlilikleri içerebiliyor.
Ftalatlar: Plastikler ve kozmatiklerde yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Cilt tarafından emiliyor ve cildin korunma mekanizmasını olumsuz etkiliyor. Ftalatların karaciğer, böbrek ve üreme organlarında zararlar oluşturdukları ve bir hormon gibi etki yapabildiği sanılmakta. Oyuncak ve bebek ürünlerinde bulunmaması gerekiyor. Ftalatlar, çevrede parçalanmadan kalabilmekte.
Parafinler / Silikonlar / Petrol Ürünleri: Parafin yağ ve mumları yutulursa (örneğin dudak boyaları ile) karaciğer, böbrekler ve lenf düğümlerinde birikir. Katta kalp kapakçıklarında iltihaplı rahatsızlıklara neden olabilir. Silikonlar, parafinler gibi mukozayı tahriş edebilir.
Aromatik Aminler: Azo boyalarının yapı taşları olan Aromatik Aminlerden bazıları hayvan denemelerinde kanser yapıcı olarak sınıflandırılmış. Avrupa Birliği, 22 aromatik aminin tekstil boyalarında kullanılması yasakladı (Örnek : Benzidin, 2,4- Tolulendiamin, 3,3-Dimetoksibenzidin). Fakat bu yasağa rağmen bazı saç boyalarında aromatik aminler bulunduğu görülüyor (Fenilendiamin ve Tolulendiamin gibi).
Kırmızı renkli olanlar, ürünün %70'in üzerinde kimyasal; Yeşil renkli karecikler, ürünün %100 doğal etken maddeler; siyah renkli kareler ise ürünün %100 kimyasal maddeler içerdiğini gösteriyor.
Faruk KANBER / Seval AKIN / Rotahaber.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.