banner2
Öne Çıkanlar Suriye Urfa Haber Sanlıurfa Atalanta Michy Batshuayi

A-ferin, uyuşturucu olarak kullanılıyor

Reçetesiz satılan a-ferin kapsül, uyuşturucu olarak kullanılıyor

Birçok genç, yaşadığı sorunlardan kaçışı uyuşturucuda buluyor. Kimi zehir tacirlerinin eline düşüyor, kimi tiner veya bali çekiyor, kimi çakmak gazı soluyor.

 

Bazı gençler de uyuşturma özelliği olan soğuk algınlığı ilaçlarına yöneliyor. En çok tercih edilen ilaç ise a-ferin kapsül. Reçetesiz satışı yasak olmasına rağmen eczane, büfe, bakkal ve marketlerden kolaylıkla ulaşılabilen a-ferin, suda eritilip damar yoluyla alındığında kişiyi bağımlı hale getiriyor. Genç yaştaki hayatlar, bu denetimsiz uyuşturucu yüzünden sönüyor. En son Sakaryada vücuduna fazla dozda ilaç enjekte eden 19 yaşındaki S.K., ölümün eşiğinden döndü.

Yoğun bakımda tedavi altına alınan gencin babası Ş.K., okulda teşekkür ve takdir getiren bir öğrenci olan oğlunun bu hale nasıl geldiğine anlam veremiyor. Oğlunun ilaçla lisede tanıştığını belirten Ş.K., şunları anlatıyor: Bir gün cebinde ilaç kapsülleri buldum. Polis arkadaşıma sordum. İlacı damardan vücutlarına enjekte ediyorlar, kollarına bak dedi. Kollarını açtığımda enjektör izlerini gördüm. Oğlum, bağımlılık yapan ilacı lisede kullanmaya başladığını, birçok arkadaşının da kullandığını söyledi. Çocukların bu ilaçları bakkal ve marketten peynir ekmek gibi satın aldıklarına dikkat çeken Ş.K., oğlunu tedavi ettirmek için her yolu denediğini, ancak başarılı olamadığını ifade ediyor. Para vermediği zaman oğlunun hırsızlık yaptığını dile getiren acılı baba, Çaresizim, yardım istiyorum. diyor.

Eczacılar, yasak olmasına rağmen birçok bakkalda aferin, vermidon, sudafed, tylol hot ve gripin gibi ilaçların satıldığını belirtiyor. Şikayet durumunda ilaç satan işyerlerine 6 ay hapis cezası verildiğini kaydeden eczacılar, sağlık müdürlüklerinden denetimlerini artırmasını istiyor.

Sakaryada aferinin kötü kullanımının ciddi boyutlara ulaşması, il sağlık müdürlüğünü harekete geçirdi. Sağlık Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Şube Müdürlüğü ekipleri, polis ve zabıta eşliğinde büfe, bakkal, market ve toptancılarda arama yaptı. Denetimlerde uyuşturucu olarak kullanılan aferin kapsül başta olmak üzere, ağrı kesici birçok ilacın satıldığı görüldü. Binlerce kutu ilaca el koyan ekipler, işyeri sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık da işyerleri hakkında soruşturma başlattı. Yasağa uymayanlar hakkında 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.

Hiçbir ilaç reçetesiz verilmemeli

Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, tüm soğuk algınlığı ve ağrı kesici ilaçların hekim kontrolünde satın alınması gerektiğini söylüyor. İlaçların eczanelerden reçetesiz alınması ve bakkaldan satışının önüne geçilmesini isteyen Çelik, Bağımlılar, morfin, esrar veya eroini kolay bulamadıkları için aferin gibi ilaçlara yöneliyor. Bu ilaç diğer uyuşturucular kadar kuvvetli değil ama damardan verilmesi çok zararlı. Kalp damarlarını daraltıp kalp krizine neden olabilir. uyarısında bulunuyor.

 

SALİH HAMURCU   Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.