banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

64 yaşında 'yasa dışı yolla anne' oldu!

Eşi 6 yıl önce KKTC'ye gitti. Donörden alınan yumurta, eşinin spermleriyle döllendirildi. Embriyolar ise İstanbul'da yaşlı kadına nakledildi ve Tiryaki, 64'ünde annelik muradına erdi...

1942 doğumlu Memnune ile eşi Ömer Tiryaki (68), yıllarca çocuk sahibi olamadı. Tüp bebek işleminde 45 olan yaş sınırını geçen Memnune Tiryaki'nin (70) eşi Ömer Tiryaki, 2006'da KKTC'de bulunan Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi'nin kapısını çaldı.

Dr. Halil İbrahim Tekin, "donasyon yöntemiyle" donörden alınan yumurtayı, Ömer Tiryaki'den alınan spermle döllendirdi. Embriyolar ise İstanbul'a getirilip, o dönem 64 yaşında olan Memnune Tiryaki'nin rahmine bir tıp merkezinde yerleştirildi.

'RÜŞVET' İDDİASI

9 ay sonra Memnune Tiryaki, 9 Ekim 2006'da İstanbul'daki Alman Hastanesi'nde, Dr. Mustafa Bahçeci tarafından yapıldığı iddia edilen sezaryenle erkek bebek doğurdu. Böylece Tiryaki, Türkiye'nin en yaşlı annesi oldu. Yasa dışı tüp bebek tedavisi ise 6 yıl sonra Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucunda ortaya çıkartıldı. Tiryakiyi anne yapan tedavinin, KKTC'deki Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi'nde resmi olarak kaydının bulunmadığı tespit edildi. Çünkü yapılan işlem yasa dışıydı. Anne Tiryaki, o dönem 64 yaşındaydı ve 45 olan tüp bebek yaş sınırının çok üstündeydi. Bakanlık, konuyla ilgili inceleme başlattı. Skandalı ortaya çıkartan müfettişe 10 bin dolar rüşvet teklif ettiği öne sürülen Dr. Tekin ise TAKVİM'in ısrarına rağmen telefonlarını açmadı.

64'LÜK YASA DIŞI DOĞUM

Şu anda 70 yaşında olan ve 6 yaşında bir oğlu olan Memnune Tiryaki, çocuk doğurmak için ölümü bile göze aldığını açıkladı. Tiryaki, "Oğlum ve ben çok mutluyuz" dedi.

DONASYON (BAĞIŞ) NEDİR?
Yumurta donasyonu hormonal sebepler ve menopoz gibi nedenlerden dolayı anne olamayan kadınların eşlerinden alınan sperm ile bir donörden (verici) elde edilen yumurtanın mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmesi ve oluşan embriyonun daha sonra kadına transfer edilmesidir. Ancak bu ve diğer tüp bebek tedavileri için tüm dünyada uygulanan yaş sınırı 45'tir.

DÜNYANIN EN YAŞLILARI...

Memnune Tiryaki, gözleri dünyanın en yaşlı annelerine çevirdi. 2005 yılında Budapeşte'de 66 yaşındaki Rumen akademisyen Adriana İlliescu, bir kız bebek doğurdu. 2008'de ise Omkari Panwer, Hindistan'da ikiz çocuk dünyaya getirdi.

'ETiK DEĞiL'
PROF. DR. MUSTAFA BAHÇECİ:
45 yaş üstündeki kadınlara tüp bebek uygulaması yapmak, her yönden etik değil. Böyle bir gebeliği yaşlı bir kadın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan taşıyamaz. 45 yaş üzeri için hayati tehlikeler mevcuttur. 64 yaşında anne olan Memnune Tekin'in doğumunu ben yaptırmadım. O doğumu, KKTC'li doktor Halil İbrahim Tekin'in yaptırdığını biliyorum.

PROF. DR. TEKSEN ÇAMLIBEL:
Annelik duygusu ağır basan bir kadın ile babalık duygusu ağır basan bir adam, yasa dışı bir işe girmişler. Bu gibi durumlar, 6 yıl öncesine kadar yasa dışı olarak yaşanabiliyordu. Ancak 2 yıl öncesine kadar uluslararası kabul edilen "45 yaş sınırına" kesin çizgilerle dikkat ediliyor. Zaten yasa dışı olarak yaşlı bir kadına yapılan tedavi, doğru değil. Hayati risk vardır.

TAKVİM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.