banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Urfa’nın Kültürel Miras Haritası çıkartılıyor
Şanlıurfa belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile birlikte şehrin her noktasını birlikte gezerek Şanlıurfa’da 2012’de yapılacak kültürel miras çalışmaları için kentin haritasını çıkarttı. Kızılkoyun, Millethanı, Karakoyun Deresinden temiz suyun akıtılması, Kale eteğini, hanlar bölesi ve daha birçok tarihi ve kültürel yerleri başkan yardımcıları Habib Arslan, Ahmet Al ile birlikte gezen Fakıbaba, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen ve ekibinden de gezi esnasında fikir alışverişinde bulundu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen Şanlıurfa’nın tarihi dokusuna çok iyi sahip çıktığının altını çizerek, valilik, belediye ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesinin sonucu olarak ilgili bakanlıkların da artık Şanlıurfa’ya daha farklı baktığını ifade etti.

“Bir süre sonra Türkiye’de herkes görecektir ki Urfa bir müzeler kenti olacaktır.”diyen Sözen, belediyenin açtığı müzik müzesi, mutfak müzesi, yakında Kültür ve Turizm Bakanlığının Halepli Bahçe’de açacağı müzelerle birlikte Şanlıurfa’nın müze şehir olacağını aktardı.

Şanlıurfa’da belediyenin yaptığı çalışmaların birçok şehre örnek olacağını ve bunu UNESCO’nun fark edeceğini dile getiren Sözen, “Bura da yani Şanlıurfa’da Fakıbaba faktörü çok önemli.”dedi

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen konuşmasını şöyle sürdürdü;” Tabi burası sanatçıların kentidir. Buradaki müzik, sanat çağlar boyu çok zengin olmuştur. Zaten bunlarla da ünlüdür. Bunlar içinde Urfa’da mekânlar oluşturulmaya başlanmış olması altı çizilmesi gereken en önemli konudur. Biz bugün iki gündür Urfa’yı geziyoruz. Kısa zaman içerisinde Tarihi Kentler Birliği toplantısının ardından aldığı hızı görerek şaşırtıcı bir boyuta ulaştığını saptamış bulunuyoruz. Bir süre sonra Türkiye’de herkes görecektir ki burası bir müzeler kenti olacaktır. Ayrıca gelenekler göreneklerin değerlendirmeye alındığını göreceklerdir. Açılan müzik müzesi, Mutfak müzesi, yakında açılacak olan Urfa’nın tarih müzesi, doğa ve bilim müzesi. Çocuklarımız da gelecekte hangi kentte hangi çağdaş donatılarla büyüdüklerini fark edeceklerdir. Bu eğitimde farklıları yaratmanın okuyor hale getirilmesidir. Şu bir gerçektir ki ilgili bütün bakanlıkların Urfa’ya bakış açıları çok farklı artık. Ben yakından biliyorum Kültür ve Turizm Bakanlığı, buradaki bir birinden önemli kültürel varlıkların yan yana geldiğini görmesinden dolayı bir proje hazırlıyor. İşte Halil’ü Rahman çevresinden başlayarak bütün alanların arkeolojik müze, ondan sonra açık hava müzesi, mozaik müzesi gibi bütün bu verileri bir arada gösteren, kalenin temizlenmesi, yine bine yakın binanın yıkılarak altından çıkan kültürel varlıkların yeniden tanıtılması gibi zor bir işin burada çözüldüğünü görüyoruz. Bu hiç kolay değil. Binden fazla binanın yıkılması altından çıkan değerlerin projelendirilmesi kısa sürede çevresinin projelendirerek kullanıma açılması çok önemli bir çalışmadır. Bu gün Urfa’da yapılan Türkiye’de yıllarca ihmal edilmiş konularda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Ben şahsen Urfa’nın 2012 yılının sonunda bir başka güzel olacağına inanıyorum. “

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.