banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Urfa'da Madde Bağımlılığı ve Gençlik Masaya Yatırıldı

Suriyeli alim İsa Buni ebu Dücane’nin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Şanlıurfa İHH Temsilcisi Behçet Atila’nın selamlama konuşmasıyla devam etti. Atila, haftalık düzenli olarak bu tür seminerler yaptıklarını, ünlü âlim, bilim adamlarını vs gençlerimizle buluşturuyoruz. İnşaallah bu seminerlerimiz sürecek. dedi.

 Daha sonra sözü alan İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay;

‘Madde kullanan gencin bağımlı hale gelene kadar 6-8-12 aylık bir süreci var. Bu süre zarfında müdahale edilmeyince iş işten geçmiş oluyor ve çocuk bağımlı hale geliyor. Anne ve Babanın çocuğunun ergenlik döneminde çok yakın ilgi göstermesi gerekiyor.

Bağımlılık sadece sigara, kumar, alkol ve teknoloji değil alışveriş de bağımlılıktır, aşırı yemek yemekte. Bağımlılık nedir? Bağımlılığı tıp şöyle açıklıyor. Bağımlılık bir hastalıktır. Fiziksel bir hastalık değil, beyin hastalığıdır. Yani ben günde bir paket sigara içmeden duramam diyen ya da 40 dakika kendini zor tutup bir sigara içmeden eli ayağı titreyen adam bağımlıdır. Bazı bağımlılar ise bu durumdan kurtulmak istiyor. 2017 yılında 211 bin kişi hastanelere giderek bağımlılıktan kurtulmak için tedavi görmeye başladı. Peki, bu tedavi edilenlerin kaçta kaçı kurtuluyor?

Türkiye’de devlet hastanesi ya da özel hastanelerde tedavilerin başarı oranı %5-7. Yani %95’lik kısım bir iki yıl içerisinde tekrar madde kullanmaya başlıyor. Peki, neden tekrar başlıyor?

Tedavi olmaya gittiğinizde hastanelerin size verdiği ilaçlar ile o zehiri dışarıya atıyorsunuz. 1 hafta 10 gün hastanede yatıyorsunuz. Ardından tekrar evinde oturuyor. İş güç yok. Yani bir meşguliyet yok. Tekrar maddeye dönüyor. Bizim gençlere bir meşguliyet vermemiz gerekiyor.

Emniyetin 2017 de madde ile mücadelesinde 118 bin operasyon yapılmış gözaltı sayısı 166 bin. 2018 de ise 148 bin operasyon, 166 bin gözaltı. Silah ve petrolden sonra Dünya da en büyük ticaret, uyuşturucudur. 2016 yılında uyuşturucunun ticaretinden kazanılan para 1.2 trilyon dolar.

Tedavi sürecinde iki şey önemli, aile ve okul. Okul ve öğretmen kalitesi standartlarını güçlendiremezsek işimiz çok zor.’ Dedi.

Daha sonra sözü alan Karaköprü Gençlik Merkezi Müdürü Mustafa Kırıkçı,

‘Türkiye’de her gençten %6.2’sini 1 defaya mahsus olmak üzere dahil olsa bu maddeyle tanıştığını görüyoruz. Bunun tabi %4’ü bir defa kullanmış ama bu bile çok tehlikeli. Urfa’da bu rakam %4’lerden bahsediliyor. Çok ürpertici bir rakam. Bu %4’ünde %40’ı maalesef kız çocukları.

Daha birkaç gün önce Gençlik merkezimizin yanında ki mesire alanında çakmak gazı kullanarak kendilerinden geçtiklerine bizzat şahit oldum. Biz bu işleri daha çok Eyyübiye’de, kenar mahallelerde zannederdik ama şehrin her tarafına yayılıyor ve bu çocukların ailesini çağırdığımız zaman da Karaköprü’nün saygın aile çocukları olduğunu görüyoruz.’ dedi.

Sonra madde bağımlısı bir gencin babası mikronu alarak yaklaşık on dakika boyunca madde bağımlısı oğlundan dolayı yaşadıkları azap dolu hayat hikayelerinden bahsetti ve devletin mutlaka bu işin başındakilerinin üzerine gitmesi gerektiğini, aksi takdirde bu baronların üzerine gitmemesi halinde hiçbir şeyin fayda veremeyeceğini söyledi. Salonda duygusal anlar yaşandı.

Program soru cevap şeklinde devam ederek son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.