banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMA SEMPOZYUMU BAŞLADI


Haliliye Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu"nun açılışında konuşan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, 328 ilim insanının katılımlarıyla gerçekleşecek olan sempozyumun 3 gün süreceğini hatırlattı. Demirkol, kültürün kayıt altına alınmasını çok önemsediklerini belirterek, "Kültürümüzü yaşamak, yaşatmak, eğer çeşitli sebeplerle değişen şartlar nedeniyle yaşatmamız mümkün olmayanları da kayıt altına almak üzere yola çıkmış bir belediyeyiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Harran Üniversitesi, Motif Vakfı ve Haliliye Belediyesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen "Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu"nun açılışı Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü Fen Edebiyat Amfisi'nde gerçekleştirildi. Sempozyum açılışına Başkan Fevzi Demirkol'un yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Selami Yıldız, Harran Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Yeni, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkan Yardımcıları Hacı Kanduza, ve Osman Uludağ, Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Baykal, Belediye Meclis Üyeleri, belediye birim müdürleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vakıf Başkanı Baykal, vakıf olarak faaliyetlerinden bahsederek, şunları söyledi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı, Haliliye Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Motif Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 'Halk Kültüründe Kadın Uluslararası Sempozyumu'na hoş geldiniz diyorum. Motif Vakfı, halk kültürü alanında uygulamaya dönük, yatırımların yanında da, teorik anlamda yatırımların yapılması gerektiği bilinci ve anlayışıyla her heçen gün daha büyük kitlelere ulaşabilmeyi hedeflemektedir. Motif Vakfı'na verdiği emeklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Harran Üniversitesi'ne ve Haliliye Belediye Başkanı Sayın Fevzi Demirkol'a teşekkür ediyorum."

"13 ÜLKEDEN GELEN 328 İLİM ADAMINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Baykal'ın ardından Başkan Fevzi Demirkol, Haliliye Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma 13 ülkeden katılan 328 ilim insanına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Urfa'da konusu sadece kadın olan bir sempozyumun, ilk defa Haliliye Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştiğini anlatan Başkan Demirkol, şöyle konuştu:

"Urfa ölçeğinde ilk defa konusu sadece kadın olan ve 3 gün sürecek olan bir sempozyuma Haliliye Belediyesi olarak ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz. Bu sempzoyumun yapılmasına vesilen olan Motif Vakfı'na, paydaşımız olan Harran Üniversitesi'ne ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Bu ilktir ve bunu daha ileride, daha iyi çalışmalar takip edecek. Bu sempozyumumuz, 328 değerli ilim adamının katkısıyla oluşacak ve sonunda sempozyum sonuç bildirgesi yayınlanacak. Bu 328 kişiye ve vatandaşı oldukları devletlere teşekkür ediyorum. Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Ukrayna, Bosna Hersek, Rusya, Tataristan, Kırgızistan, Özbekistan, Kosova, Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve elbetteki Türkiye Cumhuriyeti'mizin değerli ilim adamları bulunmakta. Hepsine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Kültürümüzü yaşamak, yaşatmak, eğer çeşitli sebeplerle değişen şartlar nedeniyle yaşatmamız mümkün olmayanları da kayıt altına almak üzere yola çıkmış bir belediyeyiz. 328 değerli bilim adamımızın katılımlarıyla 3 gün bilimi konuşacağız ama yine eksik kalacak. 3 gün değil 3 sene de konuşsak, eksik bulduklarımızı da daha ileriki yıllarda tamamlamayacağız."

"VAKIF TOPLUMUZ"
Rektör vekili Prof. Dr. Ercan Yeni ise toplum olarak vakıf toplumu olduğumuzu ifade ederek, "Ben kadın temalı böyle bir sempozyumun üniversitemizin de işbirliğin yapılmasını bir şans olarak görüyorum. Bu 16'ncısı yapılan sempozyumun hepsi vakfın öncülüğünde yapıldı. Biz bir vakıf toplumuyuz. Bizim dünya toplumlarına ayrıcalığımızı göstermemiz vakıf toplumu olmamız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Selami Yıldız da, Bakanlık olarak bu bölgeye önem verdiklerini anlatarak, "Uluslararası sempozyumlar noktasında, etkinlikler noktasında, bakanlık olarak biz bu bölgelere pozitif bakıyoruz. Bugün Sayın Başkanımız bahsetti, 300'ün üzerinde bir akademisyenin katılımıyla yapılan bir sempozyum ve konusunun kadın olması. Töre cinayetlerinin konuşulduğu bu bölgede, bunun özelikle seçilmesi, bizim için anlamlı ve bir o kadar da önemlidir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından düzenlenen hediye merasiminin ardından 3 gün sürecek olan sempozyumun, 1'inci oturumu gerçekleştirildi. Sempozyumun sonunda ise sonuç bildirgesi yayımlanacak.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.