banner2
Öne Çıkanlar Urfa haber Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Diyanet'ten 2010 Ramazan ayı genelgesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında bazı camileri, merkezi vaaz sisteminden ayırarak yüz yüze vaaz sistemi getiriyor. Ramazan hazırlıklarını hızlandıran Diyanet, minare hoparlörlerinin de yakın komşuları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması talimatını verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan Hizmetleri konulu bir genelge yayınladı. Genelgeye göre, 10 Ağustos Salı günü ilk teravih namazı kılınacak, 11 Ağustos Çarşamba günü de oruç tutulmaya başlanacak.

Ramazan ayı vaaz ve irşat programında, Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün 1400. yılı münasebetiyle vaaz ve irşat programlarında 'Kur'an-ı Kerim'in kişi ve toplum hayatına kazandırdığı değerler, Kur'an-ı Kerim'in hayatımızdaki yeri, Kur'an ve insan hakları, Kur'an ve çevre, Kur'an ve kadın gibi başlıklara önemli oranda yer verilecek.

Müftülüklerce uygun görülecek merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezi öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin belirlenecek camilerde; halen görevde olup vaaz etme ehliyet ve liyakatine sahip olan imam hatiplerin de kendi camilerinde vaaz etmeleri sağlanacak. Bu çerçevede müftülükler, ilgililerle bizzat görüşerek onları, hizmete katkı sağlamaları yönünde teşvik edecek ve daha çok kişinin yüz yüze vaaz etmesi sağlanacak. Vaazlar zamanında başlayıp, ezanla birlikte bitecek.

HOPARLÖRLERİN SES DÜZENİ AYARLANACAK

Ramazan öncesinde camilerin şadırvan ve tuvaletlerin temizliği yapılacak, elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek. Merkezi sistemlerde sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacak. Ayrıca, camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalışmasına özen gösterilecek. Hoparlörlerin ses düzeni, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecek.

GÖREVLİSİ BULUNMAYAN CAMİ KALMAYACAK

Ramazan boyunca görevlisi bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilmemiş camilerde, din hizmetlerinin emekli personel veya imam hatiplik yeterlilik belgesi almış olanlara öncelik vermek kaydıyla ehil kişiler marifetiyle yürütülmesi sağlanacak. İmkanlar ölçüsünde hiçbir cami görevlisiz bırakılmayacak.

Camilerde kadınlara mahsus mekanların daha geniş, aydınlık, temiz ve sağlıklı olması yönünde çalışmalar yapılacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü ve tatlı bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin pekiştirilmesi hedeflenecek.

Minarelerdeki kandiller, Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek.

MOBİL MESCİTLER KURULACAK

Diyanet, Ramazan ayının Ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yöreler ile turizm bölgelerindeki vatandaşları da unutmadı.

Sahil sitelerinin bulunduğu mahallerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde, buradaki vatandaşların Ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için; imkanlar nispetinde namaz kılabilecekleri, çocuklarına yaz Kur'an kursu düzenlenebilecek mobil (çadır) mescitler kurulacak ve ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacak. Bu mescitler, mahalli imkanlar ve mülki amirden onay almak suretiyle hayata geçirilecek. Mobil mescitlerde, mevcut görevliler arasından mülki amirin onayı ile geçici görevlendirme yapılabilecek.

TERAVİH NAMAZI İHTİYAÇ OLAN CAMİLERDE İKİ REKATTA BİR SELAM VERİLEREK KILDIRILACAK

İmam- hatipler, namazlarda ta'dil ve erkana mutlaka riayet edecek. Göçler, ziyaretler ve tatil kentleri dikkate alınarak ihtiyaç olan camilerde teravih namazı din görevlileri tarafından iki rekatta bir selam verilerek kıldırılacak. İmkanlar ölçüsünde bazı camilerde hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılması hususunda gayret sarf edilecek ve hatimle teravih namazı kılınacak camilerin önceden cemaate duyurulması sağlanacak.

GÖSTERİŞLİ İFTARLARA KARŞI, HALKLA BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLAYAN İFTARLARA ÖNCÜLÜK EDİLECEK

Ramazan boyunca müftü, vaiz ve diğer görevlilerce; hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek. İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek, maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayan, ihtiyaç sahiplerinin iştirak ettiği iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.