banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

1. Göbeklitepe Sempozyumu gerçekleşti

Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edildiği bilinen ve “Dünya’nın İlk Tapınağı” olarak adlandırılan Göbeklitepe kazılarında ortaya çıkanlar ilk kez bilimsel olarak sempozyumla halka anlatıldı.

 

Şair Nabi Kültür Merkezi’nde düzenlenen 1. Göbeklitepe Sempozyuma, Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Klaus Schmidt, Neolitik Arkeoloji Uzmanı Prof. Trevor Watkins, Astronomi ve Astrofizik Uzmanı Prof. B.G.Sidharth panelist olarak katıldı. Yönetmen Ahmet Turgut Yazman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyumdaki sunumlar anında çeviri ile katılımcılara aktarıldı. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından Şanlıurfa’ya gelen bilimadamı ve araştırmacıların büyük ilgi gösterdiği Birinci Göbeklitepe Sempozyumuu açılış konuşmalarıyla start aldı.

YÜCETEPE: KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ

Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Mehmet Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Belediyesi olarak 2004 yılından bu yana tarihi dokuya yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, Urfalıların sahip olduğu tarihi ve turistik değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Başkan Vekili Yücetepe konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şanlıurfa’da başta Valilik olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra STK’larla ortak bir akıl oluşturarak tarihi ve turistik değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Kentimizde gözle görülür bir şekilde bir tarih bilincinin giderek artması bizleri sevindirmektedir. Göbeklitipe olmak üzere diğer kültürel miraslarımız sadece biz Urfalıların değil tüm dünyanın sahip olduğu değerler olduğu için onları gelecek kuşaklara aktarmak bizlerin en önemli görevleri arasındadır” dedi.

 

Şanlıurfa’yı Göbeklitepe’den dolayı “Tarihin Sıfır Noktası” olarak nitelendirdiğini ifade eden Yücetepe, “İnsanlar nasıl saat ayarlarını Greenwich’e göre yapmak zorunda ise tarih ayarlarını ise 12 bin yıl önce inşa edildiği bilenen Göbeklitepeye göre yapmak zorundalar” diye konuştu.

VALİ GÜVENÇ: GÖBEKLİTEPE DÜNYA MİRASİDİR VE BİZ BUNA SAHİBİZ

Göbeklitepenin bir dünya mirası olduğunu ve Şanlıurfalıların bu dünya mirasına sahip çıktıklarını kaydeden Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç; “Şanlıurfalılar olarak sahip olduğumuz dünya mirası Göbeklitepe’nin gerek dünyaca gerekse ülkemizde tanıtılması adına elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Benim bir teşekkürüm 17 yıldır buraya emek veren Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Klaus Schmidt’e dir. Ben ona içtenlikle teşekkür ediyorum. Bugün burada düzenlenen sempozyumda Göbeklitepe’nin henüz bilinmeyen birçok yönünü akademisyenler bizlere anlatacaktır. Çok faydalı olduğuna inandığım bu organizasyonda emeği geçenlere tekrar minnettarlık duyuyorum” dedi.

 

Sempozyuma İngiltere’den katılan Prof. Dr. Trevor Watkins, "Neolitik dönemde Urfa bölgesinin yeri ve önemini", Alman Arkeolog ve Kazı Başkanı Prof. Klaus Schmidt, Göbeklitepe'de "Son Yapılan Kazılardan ve Buluntulardan", Hindistan’dan katılan Prof. B.G. Sidhart da "Göbeklitepe Tapınaklarının Gökyüzü ile Olası İlişkisi ve Astronomik Bağlantıları"nı anlattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.