İnsanın teri teması ile şarj sorunu tarihe karışıyor

Araştırmacılar, insan vücudundaki radyo frekansı enerjisini kullanarak giyilebilir cihazlarda yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bu buluş, cihazların şarj edilme ihtiyacını ortadan kaldırabileceği düşünülüyor.

İnsanın teri teması ile şarj sorunu tarihe karışıyor
Bilgi işlem teknolojisindeki yeni gelişmeler giyilebilir elektronik cihazları giderek daha küçük hale getirirken birçok özelliği de beraberinde getiriyor. Bazı cihazlar güneş enerjisi kullanarak şarj olmayı başardı, ancak piller ayrılmaz bir bileşen olmaya devam ediyor.
 
Ancak Future Interfaces Group'taki araştırmacılar, kullanıcının vücut içi RF enerjisini kullanan bir Power-over-Skin yaklaşımı kullanarak bu engeli aşmanın dikkate değer bir yolunu buldular. Kullanıcının derisi dışında herhangi bir temas gerektirmeyen bu yöntem, pil ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.
 
GİYİLEBİLİR CİHAZLAR İNSAN VÜCUDUNDAN GÜÇ ALACAK
 
Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Andy Kong, Daehwa Kim ve Chris Harrison tarafından yayınlanan araştırma makalesinde, insan vücudunun özellikle 40 MHz RF enerjisi üretmede verimli olduğu belirtiliyor. 'Giyilen bir alıcı' aracılığıyla bu enerjiden faydalanmak, herhangi bir invaziv yöntem kullanmadan güç sağlıyor.
 
Araştırmacılar çabalarının çoğunu, kullanılabilir boyut, ağırlık, form faktörü ve güç verimliliği sağlamak için bu alıcıları optimize etmeye harcadı. Alıcı potansiyel olarak herhangi bir yere yerleştirilebilir ve kapasitif olduğu için kıyafet üzerinden bile çalışabilir.
 
GELECEK YILLARDA DAHA FAZLA CİHAZ İNSAN DERİSİ İLE ŞARJ OLABİLİR
Araştırmacılar teknolojiyi, kumanda kollu bir Bluetooth yüzük, kullanıcının sağlık verilerini kaydeden bir yapış-ve-unut tıbbi bandı, ekranlı bir güneşe maruz kalma bandı ve diğer çeşitli cihazları içeren cihazlarla gösterdiler.
 
Gelecekteki diğer olasılıklar arasında VR/AR başlıkları ve yeni giyilebilir cihaz türleri yer almaktadır. Vücut sürekli olarak enerji ürettiğinden, insanlar çıkarıp şarj etmeye gerek kalmadan aynı anda birden fazla cihaz takabilir.
 
PİL İHTİYACI ORTADAN KALKACAK
Neredeyse tüm vücut üstü cihazlar kendi kendine güç sağlayarak pil ihtiyacını ortadan kaldırabilir, ağırlıktan kurtulabilir ve cihazın hacmini azaltabilir. Bu aynı zamanda tipik pille çalışan giyilebilir cihazların aksine, cihazların çıkarılması ve yeniden şarj edilmesi ihtiyacını da ortadan kaldıracaktır.
 
Bu da giyilebilir cihaz endüstrisini daha hafif ve ince yeni nesil pilsiz cihazlar yaratmaya teşvik edebilir. Ayrıca pil üretimi için gereken nadir toprak minerallerine olan bağımlılığı da azaltacaktır.
 
 
KAYNAK: HABER7