banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Vali Erin, Cami ve Külliye İnşaatında İnceleme Yaptı

Vali Erin, Eyüpnebi Ziyaretgâhındaki İnşaat Çalışmalarını İnceledi

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “İmza attığım en hayırlı proje” dediği, Eyüpnebi Ziyaretgahında devam eden inşaat çalışmalarında incelemelerde bulundu.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Peygamberler Şehri Şanlıurfa’nın önemli inanç merkezlerinden biri olan Viranşehir’e bağlı Eyüpnebi Mahallesinde, 400 dönümlük alanı kapsayan Eyüpnebi Ziyaretgahında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
Viranşehir Kaymakamı Ömer Dereci ile birlikte inşaat alanına giden Vali Erin, geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarla çehresi değişen Eyüpnebi Ziyaretgahında devam eden cami inşaatı ve diğer kısımlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bütçesinden 2018 yılı sonlarında 500 bin TL kaynak aktarılarak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Viranşehir Belediyesine devredilen inşaat çalışmaları tamamlandığında, projenin bir kısmı olan Eyüpnebi Camii ve Külliyesi inşaatı tamamlanmış olacak. Proje içerisinde şifalı su işletmesi, ticari ve sosyal alanlar da yer alacak. Projenin uygulandığı bölgede daha önce bulunan evler istimlak edilerek yıkılmış, burada yaşayan vatandaşlar için Toplu Konut İdaresi tarafından Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 86 adet konut ve 1 adet camiden oluşan proje tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmişti.

Eyüpnebi Ziyaretgahı:
Eyüpnebi Köyü Peygamber Mezarları (Türbeleri) Urfa-Mardin karayolunun 85’inci kilometresinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyüpnebi Mahallesinde; Eyyüp Peygamber, Eyyüp Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa Peygamber'in mezarları bulunuyor. Daha önce köy ve belde olarak anılan mahallenin, 400 yıldan beri Eyüpnebi Köyü adıyla anıldığı, vakfiyesinden anlaşılmaktadır. Eyüpnebi Köyü'ndeki peygamber türbeleri yüzyıllardan beri kutsal günlerde ve bayramlarda, yöredeki binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu önemli inanç merkezinde, son yıllarda Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Okutmanlarından Mehmet Oymak’ın danışmanlığında, Turizm Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği’nce geniş ölçekli bir çevre düzenlemesi ve türbe restorasyonları gerçekleştirilmiş; her üç türbe arasında yaya yollarıyla bağlantı sağlanarak türbeler alanı ihata duvarlarıyla köy yerleşmesinden ayrılmış ve ağaçlandırılmıştı. Eyyüp Peygamber türbesinin batısında bulunan ve Eyyüp Peygamberin otururken yaslandığına inanılan büyük bazalt taş, bu proje içerisinde korumaya alınmıştı. 
Efsaneye göre Yüce Allah, Şanlıurfa’da yaşayan ve çok zengin olan Eyyüp Peygamber’i imtihan etmek için önce mallarını ve çocuklarını elinden aldı ve daha sonra kendisine ağır bir hastalık verdi. Tüm bunlara sabır ve şükür gösteren Hz. Eyyüp, Cebaril’in getirdiği vahiy gereği ayağını yere vurdu ve yerden su fışkırdı. Bu su ile yıkanan Hz. Eyyüp, vücudunu kaplayan yaralardan hemen kurtuldu. Daha sonra içtiği bu kutsal su, içindeki bütün dertleri de yok etti. Bunun üzerine Allah, Hz. Eyyüp'e, hem çocuklarının hem de mallarının iki katını verdi. Bunun için Hz. Eyyüp, sabır timsali bir peygamber olarak tanınmaktadır. Eyyüp Peygamber'in hastalık çektiği mağara, yıkanarak ve suyundan içerek şifa bulduğu kuyu Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunmaktadır. Şanlıurfa'ya 100 km. mesafede, Viranşehir ilçe sınırları içerisindeki Eyüpnebi köyünde bulunan Eyyüp Peygamber'in türbesi, köyün kuzey yönündeki höyüğün güney eteğinde, kendi adıyla anılan caminin doğusundaki mezarlık içerisindedir. Türbe, son yıllarda Şanlıurfa Valiliği'nce tek kubbeli, beş gözlü revaklı ve revakların üzeri üç kubbe ile örtülü olarak yeniden inşa edilmişti. H. 1336 (m. 1918) tarihli Diyarbakır Vilâyet Salnâmesi'nde, türbenin kubbesinin çinko ile kaplandığı ve hademesine maaş bağlandığı kayıtlıdır.
Rahime Hatun Türbesi 
Eyyüp Peygamber'in ağır hastalığı ve uğradığı musibetler sırasında O'na büyük bir şefkat ve sabırla bakan hanımı Rahime Hatun'un mezarı, Eyyüp Peygamber türbesinin yaklaşık 500 m. kuzeybatısındadır. Kare planlı, tek kubbeli bu mütevazi mezar anıtı köydeki diğer türbeler gibi, geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa Valiliği'nce restore edilmişti. 

Elyesa Peygamber Türbesi 
Yine mevcut inanışa göre, Eyyüp Peygamberi ziyaret etmek isteyen Elyesa Peygamber, uzun yıllar süren zorlu bir yolculuktan sonra O'nun bulunduğu köye ulaşır. Ancak kendisi bunu bilmemektedir. Karşısına insan kılığına girmiş Şeytan çıkar ve Hz. Eyyüp’ün daha çok uzaklarda olduğunu söyler. Yaşlı ve yorgun olan, artık yürüyecek mecali kalmayan Elyesa Peygamber, umutsuzluğa düşer ve Allah’a dua ederek ruhunu almasını diler. Bunun üzerine hemen orada vefat eder ve köy içerisine gömülür. Eyyüp Peygamber türbesinin 500 metre güneybatısında yer alan ve oldukça harap bir durumda olan Elyesa Peygamber türbesi, Şanlıurfa Valiliği’nce yeniden yaptırılmıştır.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.