banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

ŞUTSO ve ŞUTB seçimleri Urfa'da tartışma konusu oldu

Şanlıurfa'da yakın zamanda yapılan en önemli meslek odaları seçimleri tartışmalara yol açtı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (SUTSO) ve Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) seçimlerinde seçilen isimlerin başka görevde bulunması tartışmaların odağına oturdu.

ŞUTSO ve ŞUTB seçimlerinde meclis üyesi olan bazı isimlerin aynı zamanda belediye meclis üyeleri olması, TOBB'un Resmi Gazete'deki "Bir kişi 2 meclis üyeliği görevinde bulunamaz" kararına ters düştüğü gerekçesiyle bir meclisten istifa etmeleri gerektiği konusunda görüş ileri sürüldü.

TOBB'a bağlı Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) seçimleri yaşanan bu tartışmalardan sonra nasıl bir karar alacağı merak konusu olurken. Odaların bu üyeleri için nasıl bir tavır belirleyeceği de mark ediliyor.

Seçilme Yeterlilikleri ile ilgili madde ne diyor?

Madde 6-Oda ve borsa organlarına seçilebilmek için;

a) Seçim tarihi itibarıyla, tacir ve sanayiciler için ticaret siciline, borsa üyelerinden esnaf niteliğinde olanlar için ise esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı bulunmak şartıyla, yeni kurulan oda ve borsalar hariç en az iki yıldan beri oda veya borsaya kayıtlı olmak,

b) Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim günü itibarıyla 25 yaşını doldurmuş ve okur-yazar olmak,

c) İflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa bile itibarını hükmen yeniden kazanmış olmak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak yahut affa uğramış veya tecil edilmiş olsalar bile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtekârlık, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, kaçakçılık, hileli iflas, görevi kötüye kullanmak, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, devlet sırlarını açığa vurma, terör, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına iştirak suçlarından hüküm giymemiş olmak,  

e) Kanunun 10 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dâhil edilmiş olmak,

f) Ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak,

g) Oda ve borsaya kaydını gerektiren ticari ve sınaî faaliyetten elde edilen kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak gerekir.

Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen iki yıllık süre, Kanunun 10 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca meslek grupları ve seçmen listelerinden silinen üyelerden Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle yeniden meslek grubuna ve seçmen listelerine dâhil edilen üyeler için aranmaz.

Seçilme yeterliliği bulunmadığı sonradan anlaşılanlarla, seçilme yeterliliğini yitirenlerin oda, borsa ve Birlik organlarındaki üyeliği bu tespitin yapıldığı tarihten itibaren kendiliğinden sona erer.

Tüzel kişilerin seçilme hakkını kullanabilmesi için bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların yanı sıra, şirket sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası, genel müdür yardımcısı, birim müdürü ve şube müdürü seviyesinde şirketi temsile, bağlayıcı işlemler yapmaya ve ahzükabza yetkili olduğu ticaret siciline tescil edilmiş üst düzey yöneticisi olması ve bu halin yeni kurulan şirketler hariç seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır.

Şirket ortaklığı veya yönetim kurulu üyeliği seçim tarihinden geriye doğru en az altı aydır devam eden şahıslardan temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisine sahip olanların, bu zaman diliminde ahzükabza da yetkili kılınmaları halinde, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şartı aranmaz.

Temsile, bağlayıcı işlemler yapmaya ve ahzükabza yetkili olanların, bu yetkilerinin süresinin seçim tarihinden altı ay önceki zaman diliminde dolması ve aynı kişilerin bu süre içinde yeniden yetkili kılınmaları halinde, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şartı aranmaz.

Oda, borsa ve Birlik organlarında görevli iken milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üyeliğine seçilen veya siyasi parti organlarında görev alan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri seçildiği siyasi görevin kesinleşmesinden itibaren oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

Milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyeleri ile siyasi parti organlarında görevli olan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri seçildikleri oda, borsa ve Birlik organ seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren üç (3) gün içinde milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği ile siyasi parti organlarındaki görevlerinden istifa etmedikleri takdirde oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

Münfesih şirketler oda ve borsa organlarına seçilemez.

Bu maddede geçen süreler, gün hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.

Anahtar Kelimeler:
ŞUTSO Ve ŞUTB Seçimleri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.