banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Suruç Çadırkent yeri ile ilgili tartışılacak iddia!..


HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan,  İçişleri Bakanı Efkan ALA’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) verdiği soru önergesinde; neden Kürt vatandaşları, AFAD’ın çadır kentlerine nazaran fiziki koşullar yetersiz olmasına rağmen Suruç Belediyesinin çadır kentlerini tercik ettiğini sordu.

Ayhan soru önergesinde nedenini de şu şekilde açıklıyor; “AFAD’ın çadır kentlerinin tercih edilmemesinin nedenlerinin başında oranın asimilasyon merkezi işlevi görüyor olmasıdır. Diğer nedeni ise 1895 tarihinde Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülmahit döneminde Erzurum, Erzincan, Malazgirt, Sivas, Cizre, Muş illerinden sürgün edilen 20.000 Ermeni vatandaşının kamp yeri olan bir bölgede çadır kentin oluşturulmuş olmasıdır. Öne sürülen iddialara göre o dönemde bu bölgeye sürgün edilen Ermeni vatandaşlardan 2000’i katledilmiş, geri kanlı ise Kobane ve başka yerlere göç etmiştir. Bu nedenledir ki Kobane’li Kürt vatandaşı AFAD’ın çadır kentine gitme noktasında ihtiyatlı davranmaktadır.” Diyor.

    

İbrahim ayhan önergesinde; bu bölgenin kasıtlı olarak çadır kent için tercih edildiği de dile getirilmektedir.

Bu bağlamda;
1.    1895 tarihinde Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde yaklaşık 20.000 Ermeni vatandaşının farklı illerden sürgün edilerek AFAD’ın kurduğu çadır kentin olduğu bölgeye yerleştirildiği iddiaları doğru mudur?
2.    Bu bölgeye sürgün edilen Ermeni vatandaşlarında 2000’inin katledildiği iddiaları doğru mudur?
3.    AFAD’ın kurduğu çadır kent alanında yapılan kazılarda insan kemiklerine rastlanıldığı ve bu kemiklerin Osmanlı döneminde sürgüne tabi tutulan Ermeni vatandaşlara ait olduğu iddiaları doğru mudur?
4.    Çadır kent alanı belirlenirken bu bölgenin böyle bir tarihi geçmişi olduğu devletin yetkili kurumlarınca biliniyor muydu?
5.    Devlet arşivlerinde bu iddiayı doğrulayacak nitelikte bilgi ve belgeler mevcut mudur? Şayet mevcut ise bu bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
6.    Öne sürülen bu iddianın doğru olması durumunda AFAD tarafından oluşturulan bu çadır kenti boşaltmak bakanlığınızın gündeminde midir?
7.    AFAD’ın çadır kentinin bu bölgede kurulmuş olması tamamıyla bir tesadüf mü yoksa devletin bir mesajı olarak mı algılanmalıdır?
8.    Tüm bu iddiaları yerinde incelemek üzere bakanlık olarak bir talimatınız olacak mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.