banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

ŞOK DALGALARIYLA TAŞ KIRMA CİHAZI ŞANLIURFA’DA

Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vücut dışından ses dalgaları göndererek böbrek taşını kıran ESWL ( extracorporeal shock wave lithotripsy) - Vücut Dışı Şok Dalgalarıyla Taş Kırılması Cihazı ilimizde hizmet veriyor.


Konu ile ilgili Üroloji Kliniği sorumlu hekimi Op.Dr.Mehmet Doğan yaptığı açıklamada;
Üriner Sistem Taş Hastalığı
Üroloji pratiğinde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Türkiye de %15 oranında görülür. Toplumlarda yapılan araştırmalara bakıldığında, yaş (20-50 yaş arası), cins (erkeklerde kadınlara göre 3 misli fazla), iklim (sıcak iklim kuşağında fazla), beslenme alışkanlığı (ağırlıklı olarak protein, karbondihrat ya da oksalattan zengin gıdalarla), kalıtım gibi nedenler hastalığın sıklığını ve yaygınlığını etkileyen faktörlerdir. Ülkemizin büyük çoğunluğunun sıcak iklim kuşağında olması, yöresel beslenme özelliklerimiz ülkemizde taş hastalığı sıklığının yüksekçe olduğunu izah etmeye yeterse de, yapılan bazı çalışmalara göre diğer önemli bir faktör olarak idrarda sitrat oranının düşük olması olası bir neden olarak dikkati çekmektedir

BÖBREK TAŞI KÂBUSUNUZ OLMASIN

ESWL - Taş Kırma Uygulaması
Hastanemizde böbrek taşlarının tedavisinde son teknoloji olan ESWL cihazı kullanılarak, anestezi uygulamadan ağrısız, sancısız tedavi olanağı sunmanın yanı sıra İlimizdeki en gelişmiş taş kırma cihazıdır.
Bu cihazın özelliği hem ultrasonik hem filoroskopik görüntüleme sistemlerine sahip olmasıdır. Bunun yanında da 3 ayrı odak özelliği ile son derece etkili ve güvenli bir cihazdır. Özellikle normal röntgende görülmeyen opak taşlar ile çocuk hastalarda ultrasonik görüntüleme sistemi ile seans esnasında taşı görerek sadece tasa müdahale ile etkili bir tedavi olanağı sunmaktadır. Taş kırma cihazı olan ESWL vücut dışından ses dalgaları göndererek böbrek taşına ulaşır ve onları kırarak küçük parçalara ayırır, küçük parçalara ayrılan taslar idrar yoluyla vücuttan atılır.
Tedaviler ortalama 3 seans uygulanır. Bu seanslar taşın büyüklüğüne ve yerine göre değişir. Bu tedavi yöntemi 2 cm den küçük taşlar için daha uygundur. Eğer taş 2 cm' den büyük ise, bu tür taşlarda endoskopik veya açık cerrahi yöntemleri tercih edilir. Bu cihazın başarı oranı, böbrek taşlarında (%70-75) Üreter taşlarında (% 75-80) dir. Seanslar yaklaşık 30 dk. sürer ve işlem sonrasında hasta hemen normal hayatına dönebilir. Kırılan taşlar vücuttan idrar yoluyla atılırken ağrı gelişebilir. Böyle durumlarda hastaya ağrı kesici ve gerekli tedaviler (örneğin sıcak uygulama,egzersiz) verilebilir. Her iki seans arası ortalama minimum 7 gündür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.