banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Misbah Hicri Harran üniversitesinde bir söyleşi yaptı
Fıkra, şiir, tarihi efsaneler ve gerçekler konulu bir konuşma yapan Hicri; “Şanlıurfa’ya ait olan fıkraların Karadenizlilere ve Nasreddin hocaya mal edilmesine çok bozulduğunu ve bunu kabul etmediğini söyledi.”

Hicri; “Şüphesiz Nasreddin hoca önemli bir şahsiyettir. Fakat bize/yöremize/Şanlıurfa’mıza ait olan bir fıkranın da hocaya veya Karadeniz bölgesine mal edilmesi doğru değildir. Bunun için elimizden geleni yapalım ki; kültürel erozyona uğramayalım” dedi…

Şanlıurfa’ya ait birkaç Şiir ve fıkra ile konuşmasını tamamlayan Gazeteci-yazar Misbah Hicri; kendisini dinleyenlere teşekkür ederek, tüm dinleyicilere kendisin yazmış olduğu ‘Çığlığa duran Sözler’ adlı şiir ve ‘Tarihin adı Urfa’ adlı Deneme-araştırma kitaplarını hediye etti.

Basın Bildirisi

Şanlıurfa Harran Üniversitesinin her yıl düzenledikleri Bahar Şenliklerinde Rektör Sn. İ.Halil Mutlu’nın ulusal anlamda yaptığı hizmetler kadar yerel kültürlere önem verdiğini bir kez daha belgelemiş oldu. Bahar etkinlikleri çerçevesinde Gazeteci yazar olarak görev verilmesi bizleri Urfa adına fazlasıyla sevindirmiştir. Yıllardır çeşitli sosyal ve kültürel konularda yaptığımız çalışmaları sizlerle buluşturma fırsatı vermesi bizleri fazlasıyla sevindirmiştir. Mezopotamya da harmanlaşmış kültürlerden örneklerle sizleri buluşturmak ve unutulmaması anlamında uğraş vermek topluma yapılmış en önemli bir hizmet olsa gerek.
Harran Üniversitesi Bahar şenlikleri ve kültür etkinlikleri çerçevesinde “ Fıkralarımız” adlı bir söyleşide bulunarak unutulan fıkralarımızın yeniden hatırlatılması ve fıkra kültürünün yeniden canlandırılmasına katkıda bulunacağıma inanıyorum. Fıkralarımızın Nasrettin Hoca ve Bektaşi fıkraları ile karıştırılması, Karadeniz fıkraları ile montajlaşması tüm bu yapılanların hepsi bir kültür erozyonunun göstergesi olduğunu bilmeliyiz. Fıkralar yöresiyle içselleştikçe güzelleşir, dikkat çekici olur.
Bizler sarı sıcak güneşi bol bir coğrafyanın sıcakkanlı insanlarıyız. Toplumsal sıkıntılar, günlük stresler insanları eğlenmekten gülmekten alı koymaktadır. Oysa hepimizin eğlenmeye ihtiyacı vardır. Nerede ise bir agresif toplum olduk. Şiddet çocuklardan başlayıp toplumun her yaşta insanını sarmış durumda. Oysa babalarımız, atalarımız söze başlayacakları zaman bir fıkra anlatmadan konuşmazlardı. Ayrıca sözün dinlenmesi ve dikkat çekici olması için konuşmanın orta yerinde bir fıkra anlatırlardı.
Harran Üni. gelenek hale getirdiği “Bahar Şenlikleri” Öğrencilerin stres atması, üniversite ile halk arasında dayanışma ve diyalogu geliştirme de önemli etkendir. Ülkedeki kaosun (kargaşa, karışıklık, keşmekeş), kısır döngülerin yok edilmesi için elbette doğruları konuşmak gerçekleri görmekten geçer. Ayrıca sosyal bir olgu olan festivallere, şenliklere, karnavallara, bayramlara, seyranlara çeşitli etkinliklere ihtiyaç olduğunu da unutmamak lazım.
Fıkralar “dirim” dediğimiz doğum ve ölüm arasındaki yaşam süreci içinde hayatımıza renk katan, yüzümüze renk veren, gülüş tebessüm hepsi fıkraların eseridir. Toplumsal barışın fıkra sevgisiyle yoğrulacağına inanıyorum. Fıkralarımızda, kadirşinaslık, hak hukuk inancı, kardeşlik ve erdemlik saklıdır. Biz fıkraları kökten budadıkça onları kaybettiğimizin farkında değiliz. Fıkraları kaybettikçe biraz mutluluk, heves yanında yaratıcı gücümüzü, yeteneklerimizi de kaybettiğimizi kabullenmeliyiz.
Araştırmacı-Yazar-Şair
Misbah Hicri



Misbah Hicri Kimdir

1952    yılında ayı ve günü belli olmayan, Bahar Mevsimi başlarında Urfa ili coğrafi sınırlarında dünyaya herkes gibi ağlayarak “merhaba” dedi.
İlk ve orta öğrenimini Urfa’da bitirdi. Bu gün kapatılmış olan Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulunu yarıda bırakıp, Öğrenimine Urfa Eğitim Enstitüsünde sürdürerek öğretmenliğe adım atar. Okul okurken, çeşitli kamu kuruluşlarında çalışarak hayatını kazandı.
Öğretmenliğe ilk görev yeri olan Mardin ili Savur ilçesine atanır görev yerine gitmeden Urfa merkezine 35 km mesafede Düzenli Köyüne atanır. Daha sonra sitayişle andığı, kısa pantolon ve siyah önlüklü günlerinin geçtiği, Yavuz Selim İlkokulu’nda öğretmenliğini sürdürür. Uzun yıllar Kamberiye mahallesinde bulunan Şerif Özden İlköğretim Okulunda 1999 yılı Ağustosunda emekli olur.
Ortaokul sıralarında başlayan şiir karalamalarını, lise öğrencileri arasında yapılan bir şiir yarışmasında birincilik ödülü alır. Çalışmalarını duvar gazeteleri yanı sıra yerelde yayınlanan gazetelerde yazı ve şiir çalışmalarını sürdürür. 1982-83 yıllarında öğretmenlik yaptığı sırada üç yıl ulusal basında habercilik yapar. O günden bu güne ulusal ve yerel anlamla çeşitli edebiyat dergilerinde ve gazetelerde yazmayı sürdürmektedir.
Bunlardan bazıları Aykırı Sanat, Berfin Bahar, Nubihar, Nisan, Şiiri Özlüyorum, Mürekkep, Başkent, Harran, Nisan Yağmuru, Eyvan, Fırat’ta Yaşam, Reha, Hizmet gibi çeşitli gazete ve dergilerinde yazı ve şiirleri yayınlandı. Halen “GAP Gundemi Gazetesi’nde” yazılarına devam etmektedir.
Mezopotamya uygarlığını bu güne taşıyan Urfa’nın tarihini, mimarisini, folklorunu, örf ve adetlerini araştıran inceleyen yazılar yazmaktadır. Yerel ve ulusal anlamda çeşitli tv programlarına ve söyleşileri katılıp yöresel çocuk oyunları, fıkralar, atasözleri ve deyimler üzerinde sunumlarda bulundu.
Çeşitli sosyal ve eğitim örgütlerinde yer aldı. Ayrıca ilimiz Urfa’da bir grup şair ve yazarın katılımıyla Şair ve Yazarlar Platformu’nun kuruculuğunu ve sorumluluğunu yüklendi. Altı yıl bu çalışmayı çeşitli etkinliklerle sürdürdü. Ayrıca Genel merkezi Ankara’da bulunan Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesini kurdu, yönetim kurulu başkanlığını ve üyeliğini yaptı.
Ulusal ve bölgesel anlamda yayınlanmış kitapları; Mutluluk Uğruna (Şiir), Harran şiirleri I ve II. Antoloji, Tarihin Adı Urfa Şehir yazıları, çığlığa duran sözler şiir- Talihsiz ve Tarihsiz şiirler. Efsaneler ve gerçekler.




Haber ve foto: Mehmet Emin KUŞ/ www.balıklıgöl.com


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.