banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Urfa Urfa Haber Urfa Haberleri

Millet hanı projesi ve çalışması boş çıktı

Daha önce ihalesi yapılan Atlas Holding ve DNR adlı 2 şirketin ortak yatırımlarıyla 17 dönümlük alan üzerinde bulunan Millet Han’ına sözde Osmanlı mimarisi tarzında 5 yıldızlı butik otel yapılacaktı. 32 milyon dolar yatırım yapılarak restore edilecek olan Millet Hanının ihale süresinin bu yılın sonuna doğru tamamlanacağı öğrenilirken, geçtiğimiz ay içerisinde yaptığımız haberin ardından başlayan göstermelik çalışma ‘kimse görmüyor’ düşüncesiyle yine durduruldu.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar; “Bu tarihi millet hanı daha önce uyuşturucu madde kullananların mekânı haline gelmişti. Hatta polislerde bunu biliyordu ama pek bir şey yapılamıyordu. İhaleyi alan şirket çevresini demir telle kapattı, kimse dışarıdan içeriyi yüksek bir noktaya çıkmadıkça göremiyor. Fakat gelin görün ki sözde 32 milyon dolar yatırım yapılarak butik otel haline getirilecek olan bu handaki çalışma sadece bu tel örgü ile kaldı. Geçtiğimiz ay içerisinde 1-2 gün çalışma yapıldı, 30-40 civarında işçi gelip çalıştı ama sonra ne hikmetse tekrardan durduruldu. Yaklaşık 4-5 ay sonra ihale süresi sona eriyor. 4-5 aylık zaman diliminde de yapılan projenin hayata geçirilmesi imkânsız gibi görünüyor. Yapılan projeyi basın aracılığıyla gördüğümüzde göğsümüz kabarmıştı. Ancak herhangi bir çalışma yapılmaması bizleri utandırdı. Bu hanın, Osmanlı döneminden, atalarımızdan kalan tarihi bir mirasın bu halde kalması bizleri utandırıyor. Yazıktır günahtır, madem projeyi uygulamayacaklar ne diye ihaleye giriyorlar anlamıyoruz. Kentimizin ileri gelenlerinin tarihi koruma, yapılandırma anlamında çok duyarsız oldukları görülüyor. Eğer öyle olmasaydı yıllardır burası bu halde durmazdı.” Şeklinde görüş belirttiler.

 

MİLLET HANI

Şanlıurfa şehir surlarının Samsat Kapısı dışında bulunan bu hanın kitabesi günümüze gelemediği gibi kaynaklarda da onunla ilgili bilgiye rastlanmamıştır. Bu bakımdan yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Yapı üslubundan XV.-XVI. yüzyıllarda yapıldığı sanılmaktadır. Bu han kervanların şehre girmeden konaklamaları için sur dışında yapılmıştır. Han kesme taştan oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dikdörtgen planlı han tek katlı olup şehrin en büyük hanıdır. Avlu çevresine yuvarlak kemerli revak veya duvarlardaki pencerelerle açılmıştır. Osmanlı han mimarisindeki belirli bir plan tipine uymamaktadır. Üst örtüsü toprak damlıdır.

Haber: Paşa BENZER / Sembol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.