banner2
Öne Çıkanlar Siverek Viranşehir Nihat Çiftçi Suruç Sanlıurfa Haberleri

Demirtaş hakkında ikinci soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP Eş Genel Başkanı  Selahattin Demirtaş hakkında, "özerklik" ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin  açıklamaları nedeniyle,  Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Anayasal Düzene ve bu  Düzenin İşleyişine Karşı İşlenen Suçlar"a ilişkin maddeleri ile "halkı kin ve düşmanlığa  tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" suçları kapsamında soruşturma başlattığı bildirildi.  

Edinilen bilgilere göre,  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları  Soruşturma Bürosunun, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "özerklik" konusundaki açıklamaları ile "Kobani  bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna" yönelik yazılı basında çıkan haberleri  ihbar kabul ederek re’sen soruşturma başlattığı ve  soruşturma evrakını Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi. 

Diyarbakır soruşturması

 Geçtiğimiz hafta sonu Demokratik Toplum Kongresi’nce (DTK) düzenlenen özerklik toplantısı hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın, söz konusu toplantıda konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder, DBP Eş başkanı Kamuran Yüksek, DTK  Eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile Halkların Demokratik Kongresi sözcüsü Sebahat Tuncel hakkında,  ’Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ’Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ’Terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’Halkı suç işlemeye teşvik’ maddelerinden başlatıldığı  belirtildi.

Soruşturma kapsamında yapılan konuşmaların çözümlerini yapan savcılık, suç unsuru tespit edilmesi halinde iddianame hazırlanacak.   

Geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günlerinde yapılan DTK Olağanüstü Genel Kurul toplantısında yaptığı  konuşmada Demirtaş, "Kürtlerin statüsü ve Türkiye’nin idari yönetimiyle ilgilidir. Bu ikisi özerklikle ilgilidir. Nasıl bir yönetim inşa edebiliriz bunları hatırlatmak ve dünyaya hatırlatmak için bu toplantı çok önemli olacaktır. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacaktır. Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak. Belki federal devletleri, belki bağımsız devletleri olacak.” İfadelerini kullanmıştı.  (İLKHA)

 

                 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.