banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR URFADA TRAFİK KAZALARI Aslanbaba mevkisi Şırnak Mahallesi Enver Aksak

Cevat Akşit: Namazı elinizden alacaklar

Prof. Dr. Cevat Akşit, günümüz ilahiyatçılarına eleştiride bulunarak "faiz kalktı, miras yok, şimdi sıra namazda" ifadelerini kullandı. Akşit, müslümanlar için bunun büyük bir tehlike oluşturduğunu açıkladı.

Akşit, İslam'ın temel kaynaklarından Hadislerin yer aldığı Buhari'nin el yazması eserinin de toprağa gömülerek korunduğunu söyledi. İşte Akşit'in anlattıkları: Medreseler kapanınca biliyorsunuz, dedelerimiz hakaret edecekler, yakıp satacaklar diye kitapları tarihi camiinin bahçesine gömdürmüşler.. Denizli Yatağan'da medrese varmış, dedem kitaplar çiğneneceğine, yırtılacağına toprağı kazdırmış gömdürmüş.. Ben de 1967'de öğretmen olunca, köye gittim. 5 ay kaldım. O zaman işte bu kitapları toprak altından çıkardım. Topraklar arasında bunları buldum. Kalan kısmına ulaşabildim. Çoğu el yazması Arapça.. Çini mürekkebiyle yazılmış.. Bunlar arasında yazma eserlerden bin yıllık olan var. Mesela el yazması dünyada tek olan Buhari nüshası var. Hem de bizzat yazan hoca da var, ‘falan tarihte şurda yazdı' diye bilgi de var.. Burdan (İstanbul'dan) uzmanlar gitti incelediler.. Bakımını yaptılar..

-Kimden duydunuz kitapların gömülü olduğunu?

Toprak altında olduğunu amcalarımdan duydum. Babam, Ömer Nasuh Bilmen'e 11 yıl oda arkadaşlığı yapmıştı. Dedelerimiz Akseki'ye bağlı Alanya'dan Yatağan'a gelmişler.. 400 sene dedelerimizin kurduğu medrese hizmet vermiş..

Atatürk deyince meşrulaştı

1965-67 arasında topçu okulunda yedek subay olarak askerliğimi hatırlıyorum, üç taburda gusül abdestini bilen 8 kişi ancak çıkmıştı. Cemal Tural Genelkurmay başkanı, o zaman askerde herkes 3 saat kumar oynuyor boş vakitlerde.. Ben de bir köşede Elmalı hocanın tefsirini okuyorum. Bir tane binbaşı geldi, ‘Bu nedir?' diye kızdı, ben, "Atatürk'ün emriyle yazılan tefsir' deyince ‘öyle mi', dedi, benim tefsir meşrulaştı. O zaman her gün istediğin kadar okuyabilirsin dedi.

-Siz bir tarikat ehlisiniz, bir müslüman tarikata girmek zorunda mı?

Bir müslümanın bir tarikata girmesi mecburuyeti yoktur. Ben tarikat ehli biri olarak bunu söylüyorum. Çünkü ayet öyle hadis öyle.. Zaten bizim milletimizin hepsi tarikatçıdır.. Sünnet kılmak mecburi mi? Değil.. Ama bizim milletimiz mecburi gibi kılıyor. Hayatımız tasavvuf bizim.. Günümüzde bir de ilme dayalı tasavvuf yok denecek kadar azaldı. Aslına uygun olarak Tekke ve Zeviyeler de açılmalı.. Gümüşhanevi Hazretleri 93 Harbinde bütün mollaları toplayıp Derviş Paşa'nın yanına gidiyor ve ‘cepheye gideceğiz' diyor.. En önde savaşıyorlar.. Biz böyleyiz. Bunu da tasavvuf aşıladı..

-Tasavvuf nedir peki?

Tasavvuf sıradan müslümanın yapamadağının fazlasına talip olmak, kahramanlığa talip olmak demek.. Herkes girip yapamaz ki tarikatı.. Herkes giremez oraya ve de çoban lazımdır.. Anormal çizgiye sapmaması için mürşid lazımdır.. Yoksa Allah'la kul arasına girmek değildir tasavvuf..

-Günümüzde onlarca şeyh var..?

İsmet Paşa döneminde genelge var..Allah, Muhammed, İslam ve cihat kullanmayacaksınız denmiş.. Öyle olunca da devir geçmiş cahiller söz sahibi olmuş..

Oğlum ABD'de eğitim aldı uykum kaçıyor

-İslam, müslümana, İslam hukukuna dayalı devlet kurmayı emreder mi?

Başka yolu var mı? Kafirler müslümanlara asla veli, hakim olamaz.. Ama bir de şeriat devleti diyor namazını kılmıyor.. Kuru gürültü.. Kafir müslümana şahit bile olamaz.. Bir müslüman gavur boyunduruğundayken namaz onu kurtarmaz.. Oğlum Amerika'da 14 yıl eğitim aldı.. Ben onun hesabını nasıl veririm diye uykularım kaçıyor. Her şeyi biz vermeliyiz.. Ilim dilenmek bile zillettir. Müslüman her sahada bir numara olmalıdır. Peygamberimiz vefat edince, Meclis'te halifelik tartışması var. Halbu ki Peygamber'in müberak naaşı daha defnedilmemiş.. Bunun anlamı; devlet reisi seçmek müslümanlar için önemli de onun için.. Hz. Ebubekir seçildikten sonra cenaze namazı kıldırdı. Can emniyeti yoksa cuma da farz olmaz, bunu sağlayacak devlet reisidir.

Namazı elinizden alacaklar

-Cevat Hocam, günümüz müslümanları için en büyük tehdit nedir?

Bir kısım ilahiyatçılar.. Peygamberimiz ‘En son, namazı elinizden alacaklar' diyor.. Faiz kalktı, miras yok, şimdi sıra namazda.. Herkes faiz yiyor diye faiz meşru mu olur. Ama Peygamberimiz haber vermiş, ‘Ahir zamanda yaşadığınız gibi müslüman olacaksınız.' Tanzimat'tan beri ilahiyatlarda sıkıntı var. İşi üfürükçülüğe bağlamışız. Türkiye'de de bizim milletimizi milliyetçilikle Türkçülükle bozdular.. İttihat ve Terakki ile Abdülhamid'i yıktılar.. Türkçülük deyince diğerleri itiraz etti. Abdülhamit ırkçılğa karşı idi.. Avrupalılar ırkçılık sokarak bizi yıktılar.. ‘Arapları kandırmak için Peygamber cennet diye bahçelerden bahsetmiş' diyen adam var Din İşleri Kurulu'nda.. İlahiyatlarda eğitimde sıkıntı var..

Kaynak: Star

Muharrem Coşkun'un röportajı...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.